Předchozí
1 z 2
Další

„Přišlo mi to komické, když s námi nikdo nejedná. To s paní Kleslovou přece vůbec nesouvisí,“ řekl Deníku Nacher. Co na bouři, kterou způsobila, říká zastupitelka v Praze 10 Radmila Kleslová? Deník s ní hovořil i o poměrech v pražské organizaci ANO.

Čím si vysvětlujete to velké haló, které způsobilo vaše asistentské angažmá u poslance a pražského zastupitele ANO Patrika Nachera?
To velké negativní haló vyvolal někdo zcela záměrně, ale nemyslím si, že by moje asistentské angažmá vadilo spolustraníkům.

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Patrik Nacher
Nacher s Kleslovou končí: Jako bych měl za asistenta dvojnásobného vraha

Exministr financí Ivan Pilný řekl, že to byl od Nachera chybný krok vzhledem k vaší minulosti, konkrétně spolupráci s komunistickou rozvědkou.
To máte pravdu, medializovat to skutečně začal Ivan Pilný. S panem Nacherem jsem na jaře začala spolupracovat na odborné úrovni, konzultoval se mnou některé magistrátní tisky. A zároveň se snažil, aby pražské ANO bylo před volbami jednotné a skončilo dělení na kleslovce a nekleslovce. Pak mě požádal, abych mu pomáhala i ve sněmovně. V dubnu mi nabídl, abych se na malý úvazek stala jeho asistentkou, aby šlo o zcela transparentní vztah.

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Ivan Pilný.
Nacher dostal s Kleslovou rozum, a tím to končí, říká pražský zastupitel Pilný

Proč se to tedy začalo veřejně propírat po říjnových volbách?
Tomu vůbec nerozumím. Žádost ležela asi někde na klubu ANO, teprve po prázdninách jsem se dověděla, že moje asistentská legitimace je připravená. Vlastně jsem to zjistila až z článku v Lidových novinách s absurdním názvem Velký návrat Radmily Kleslové.

Radmila Kleslová.
Kleslová je zpět. Někdejší Babišova pravá ruka bude asistentkou poslance Nachera

Špionka? Ve výběru rozvědky

Takže ten ohlas si spojujete s nevalným výsledkem hnutí ANO v Praze?
Někteří lidé od svého neúspěchu asi chtěli odpoutat pozornost, konkrétně pan Pilný, který je můj trvalý „obdivovatel“. Začalo to na sněmu ANO v roce 2015, kdy jsem byla zvolena hned v prvním kole místopředsedkyní, zatímco on zvolen nebyl vůbec. V tu chvíli odstartoval nenávistnou kampaň proti mě a začal mě napadat za moje předlistopadové angažmá v rozvědce.

Byla jste špionkou?
Byla jsem ve výběru rozvědky, tipovali moje schopnosti, protože jsem se ucházela o místo na ministerstvu zahraničí. Tuto práci jsem ale odmítla ještě před listopadem 1989. Pak jsem prošla prověrkovou komisí, která mě doporučila pro práci v bezpečnostních složkách demokratického státu.

Radmila Kleslová.
Radmila Kleslová: Moje odměny byly desetkrát menší, než jsou teď jejich

V České televizi jste řekla, že Pilný musel z Microsoftu odejít za to, že se nesnesl se svými kolegy a dokonce sexuálně obtěžoval jeho pozdější ředitelku pro českou a slovenskou pobočku. Jak to víte?
V tisku se psalo, že pan Pilný ve svém původním zaměstnání obtěžoval kolegyni. A musím říct, že jsem v kampani mnohokrát slyšela, jak může ANO takového člověka vůbec nominovat. Pan Pilný má zřejmě problém se schopnými ženami, k nimž se takto negentlemansky chová. Pro mě je to nepřijatelné a podle mě by měl zvážit své setrvání v zastupitelstvu hlavního města Prahy. Patrika Nachera napadá za to, že mi nabídl místo asistentky, ačkoli sám měl za asistenta pana Muzikáře, člena předlistopadové KSČ a agenta StB, jak jsem se dočetla v médiích. Dovoluje si předjímat, že bych mohla ovlivňovat nějaké poslance, ačkoli společně s Jaroslavem Faltýnkem využívají PR služeb agentury EMC pánů Formana a Kočiše, kteří chodí do sněmovny, jsou v podstatě lobbisté, radí poslancům a mají spoustu zakázek v Českých drahách, na SŽDC, prostě tam, kde má ANO nějaký vliv. Takže pan Pilný káže vodu a pije víno.

O comback v hnutí ANO tedy neusilujete?
Ne, už mi to stačilo. Lidé, kteří mi hodně ublížili, mají ale z mého návratu hrůzu, a proto mě permanentně dehonestují. Pan Pilný měl silná prohlášení vždy, když neuspěl. Nyní v senátních volbách, před sněmovními volbami poté, co ho nenasadili v hradeckém kraji. Pak se nechal nominovat na Vysočině a teď zase v Praze, což jsem nepochopila, protože s Prahou nikdy nic společného neměl. Místo hledání chyb u sebe, začal poškozovat mě a pana poslance Nachera. Toho mi bylo strašně líto, takže jsem sama z postu asistentky odešla.

Radmila Kleslová.
Komunistická minulost, aféra s městskými firmami. Kleslová: Očistila jsem se

Ivan Pilný ale není v ANO žádná těžká váha, kdo je tedy tím skutečným hybatelem protikleslovského tažení?
Nechci to komentovat. Ten člověk to ví a také ví, že já to vím.

Je to Jaroslav Faltýnek?
Nebudu to rozebírat.

Pražské ANO si na sněmu 11. listopadu zvolilo nové vedení, předsedou se stal Jan Říčař (na snímku).
Předseda ANO v Praze Jan Říčař: O vlastní rezignaci určitě neuvažuji

Faltýnek byl pověřen dozorem

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Andrej Babiš a Petr Stuchlík
Pražské ANO se vzepřelo Babišovi. Převezme vládu šéfův manažer Stuchlík?

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po prohraných volbách v Praze uvedl, že za neúspěch nese vinu především pražská organizace ANO, ale také nesmyslně velké odměny zastupitelů v dozorčích radách městských firem. Lidi na kandidátky jste před čtyřmi roky vybírala hlavně vy. Nezavinila jste tedy vlastně letošní prohru ANO v Praze?
To je nesmysl. Tehdejší nominanty schválil jak krajský sněm ANO, tak celostátní výbor. Paní Krnáčovou, Kaplickou, Kislingerovou a pana Nachera doporučilo vedení ANO a po dohodě s krajskou organizací byli zařazeni na první místa. Během dvou měsíců jsem musela sehnat tisíc lidí na kandidátky do pražských částí. Ti lidé nikdy nedělali kampaň, nepůsobili v politice, vše se dělalo za pochodu. Musela jsem pracovat s oblastními funkcionáři, kteří tam v té době byli, a společně jsme sestavovali kandidátky. Neměli jsme peníze, neměli jsme profesionální týmy, nic. Byla to obrovská práce. Výsledkem bylo, že pod mým vedením ANO v Praze zvítězilo, na magistrátu velmi rychle sestavilo koalici, coby lídr Praze 10 jsem vyhrála volby a ANO získalo post starostky. A dokonce jsme v Praze měli i senátora. Co víc jsem mohla udělat? Když jsem to tehdy všechno zvládla, už jsem nebyla potřebná.

Proč tedy podle vás ANO v Praze letos neuspělo?
To je otázka na současné politiky ANO. Já jsem na podzim roku 2015 odešla z pražské organizace, složila jsem všechny funkce, protože jsem nechtěla, aby byla rozhádaná. Když paní primátorka Krnáčová řekla, že s Kleslovou v zádech nemůže řídit Prahu, tak jsem jí to ulehčila a odešla jsem. I proto, že po té mediální masáži jsem byla psychicky a fyzicky tak na dně, že bych další měsíc nevydržela. Dozorem nad děním v Praze a na magistrátu byl pověřen pan Faltýnek. Všechno, co se v Praze dělo, řídil on, jím přivedení lidé a pochopitelně paní primátorka. Já jsem na to neměla žádný vliv.

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Andrej Babiš a Petr Stuchlík
Vtipy o Stuchlíkovi: Praha Petra fakt nakopla. Prožrané večeře tě budou mrzet