Boj v pražské ODS se vyostřuje, část občanských demokratů se postavila proti primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Důvod? Údajně nespravedlivé rozdělování rezervy pro městské části. Podle příznivců primátora je ale v pozadí politický boj. „Situací se bude v pátek odpoledne zabývat mimořádná regionální rada ODS,“ řekl šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

O rozdělení rozpočtové rezervy ve výši 451 milionů korun rozhodla v úterý rada. Částky, které jednotlivé městské části dostaly, se nelíbí především radnicím, které jsou spojovány s křídlem kolem podnikatele Tomáše Hrdličky. I když jejich zástupci odmítají, že by skutečným důvodem byl politický boj, jejich straničtí protivníci mluví jinak. „Vnímám to jako útok na pana primátora,“ řekl vysoce postavený člen ODS.

Nespokojená je ODS v Praze 11, která nechce, aby starosta Dalibor Mlejnský (ODS) rozdělení rezervy na zastupitelstvu podpořil.

Koalice ODS a ČSSD má přitom v zastupitelstvu těsnou většinu. Pokud by se k Mlejnskému přidal další z nespokojených starostů, materiál by nemusel projít.

Nespokojené radnice primátora kritizují, že peníze rozdělil nerovnoměrně.

Některé městské části prý dostaly více

V přepočtu na obyvatele údajně více dostaly městské části, které mají své zástupce v radě. ODS Prahy 11 například Svobodu obvinila, že konečné dotace neodpovídají tomu, co bylo předjednáno na jednotlivých setkáních mezi starosty Prahy 11 Mlejnským a Újezdu Václavem Drahorádem a primátorem Bohuslavem Svobodou.

Svoboda nespravedlivé rozdělení odmítá. „Jsem přesvědčen, že vše proběhlo, jak má,“ řekl ve středu.

Na regionální radě se proto očekává ostrý střet mezi jednotlivými křídly ODS.

„Je klidně možné, že primátora vyzvou k rezignaci,“ poznamenal jeden z občanských demokratů.

Koaliční spor

Boj uvnitř ODS ještě více vyostřuje koaliční spor mezi občanskými a sociálními demokraty. V neděli vyprší měsíční termín smírčího řízení.
Podle informací, které má Deník k dispozici, se budou strany chtít spíše domluvit.

I když oba členové koalice vyzvídají u TOP 09, zda s nimi jejich koaliční partner vyjednává, či nikoli.

„Potkáváme se na jednáních v rámci zastupitelských výborů. Vždy se tak nenápadně členové ODS nebo ČSSD zeptají, zda s námi náhodou někdo nevyjednává,“ sdělil zastupitel Tomáš Hudeček (TOP 09). Zároveň ale popřel, že by TOP 09 s nějakou ze stran současné koalice vyjednávala.

„Naše podmínky jsou stejné jako v listopadu. Chceme mít primátorský post a většinu v radě. To samozřejmě potencionální vyjednavače odradí,“ dodal Hudeček.

Pokud se do 22. května koaliční strany nedohodnou, obě ze stran mohou vypovědět smlouvu. Ještě v úterý po jednání městské rady tuto variantu popíral jak primátor Svoboda, tak jeho náměstek Karel Březina (ČSSD). Rozdělení dotací měl být jeden z bodů, na kterém se měly strany v rámci koaličního řízení shodnout.

JITKA EISENHAMMEROVÁ, ČTK

Čtěte také:

Přežije pražská vláda krizi uvnitř ODS?

Primátor Svoboda dostal dopis s výbušninou