Zboží sem, peníze ven

Nasvědčují tomu netransparentní finanční toky sledované při obchodování vietnamské komunity, zejména finanční operace spojené s dovozem zboží z Asie, kontrolovaného několika rodinami, a s posíláním peněz z Česka do Vietnamu a Číny. Uvádí to ve středu zveřejněná výroční zpráva BIS. Zjištěné nelegální aktivity by nicméně neměly představovat pro Českou republiku zásadní bezpečnostní riziko.

Čtěte také: V tržnici ležely padělky hraček za desítky milionů

Společnost Saparia, která areál provozuje, trvá ale na tom, že podnikatelské vztahy mezi nájemci prostor respektují české právní předpisy. „V areálu občas dochází k přestupkům některých nájemců či návštěvníků, ale jedná se o velmi malé procento," připomnělo tiskové prohlášení firmy, která podle vlastního vyjádření s úřady spolupracuje.

Pravidelné stesky

Podezření z nelegálních aktivit provozovaných Vietnamci působícími v tržnici Sapa se nicméně v podlesní době objevují téměř se železnou pravidelností. Za největší problém se dosud označovaly daňové úniky a šíření drog; působením Vietnamců v Libuši se už dokonce zabýval branný a bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Místní lidé si v poslední době stěžují také na vzrůstající drobnou kriminalitu a nárůst počtu konzumentů narkotik, což by prý mělo souviset se zhoršováním postavení méně movitých skupin cizinců žijících v Praze v čase hospodářské recese.

Zájem o pozemky?

Zcela jasno má ale předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Opakující se rozruch kolem tržnice Sapa má podle něj jasnou příčinu. Winter v něm vidí důsledek tlaku českých investorů, majících zájem o lukrativní pozemky v blízkosti budoucí stanice Libuš na chystané trase D metra. „Veřejná obviňování ve sdělovacích prostředcích typu „proslýchá se … asi … možná" poškozují pověst celé šedesátitisícové vietnamské komunity u nás. Při mnoha policejních raziích, dokonce za účasti helikoptéry, obrněných transportérů i zásahové jednotky, nebyla ve velkoobchodním centru Sapa nikdy odhalena žádná pěstírna marihuany či výrobna pervitinu, zdůraznil Winter, která areál vidí zcela jinak: jako místo s restauracemi, kam chodí mnozí našinci i turisté, jsou tam školka i škola provozované bez přispění státu, buddhistická svatyně, prodejny letenek, kadeřnictví a nehtová studia, kanceláře zástupců mnoha českých firem. A rovněž velkoobchodní sklady, do kterých jezdí nakupovat jak Vietnamci, tak stovky českých firem. Včetně těch renomovaných.

Winter je přitom rázný. Pokud se někde v podzemí (to je ovšem znečištěné oleji a odpadními kaly po bývalém masokombinátu a drůbežářských závodech) odehrávají nějaké nelegální aktivity, nic nebrání bezpečnostním složkám okamžitě zasáhnout. „Zločiny odhalit, kriminálníky přísně potrestat a po výkonu trestu je deportovat zpět do Vietnamu," nabízí Winter řešení. Aktuální zpráva BIS už ovšem nevaruje před zločinci z podsvětí, ale hovoří o kriminalitě bílých límečků.