BigBoard se loni dostal do sporu s městem kvůli novým pražským stavebním předpisům (PSP), které zakazují reklamu nad šest metrů čtverečních a firma spustila kampaň proti exprimátorovi Tomáši Hudečkovi.

„Dopis jsme dali na podatelnu magistrátu v úterý 6. ledna, a to pro paní primátorku Adrianu Krnáčovou i ostatní radní. Pro Prahu by společný projekt byl výhodný, v řadě světových měst takové modely dobře fungují," řekl šéf BigBoardu Richard Fuxa.

V nové firmě by mělo podle BigBoardu město podíl a své zástupce v dozorčí radě i představenstvu. BigBoard by do společného podniku vložil reklamní nosiče, které jsou na městských pozemcích – Praha by do firmy PR zase vložila zmíněné pozemky. BigBoard by se dále o staral o nosiče a PR by odstraňovala i černou reklamu. „Část výdělku by šla do fondu, z kterého by nelegální reklama byla odstraňována," uvedl Fuxa.

Podle Fuxy by se v Praze nezvýšil počet obřích billboardů. „Naopak by je Praha mohla regulovat," tvrdí. Firma BigBoard by pak sama existovala dál vedle PR a podnikala by na soukromých pozemcích. „Na městských by billboardy provozovala právě nově založená akciová společnost," dodal.

Spor kvůli Pražským stavebním předpisům

Firma BigBoard se loni dostala do sporu s hlavním městem kvůli Pražským stavebním předpisům (PSP). Ty zakazují reklamu větší šesti metrů čtverečních. BigBoard před říjnovými volbami proto spustil silnou mediální kampaň, v níž firma kritizovala bývalého primátora Hudečka (bezp.; dříve TOP 09), který stavební předpisy prosadil a obhajoval.

Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozil BigBoard arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři. BigBoard tehdy navíc kritizoval smlouvu mezi městem a firmou JCDecaux, která spravuje v centru města pražský mobiliář. V této oblasti by pak prý nová akciová společnost zatím zřejmě nepodnikala.

Pražské stavební předpisy v červenci schválila rada hlavního měst a v účinnosti jsou od loňského 1. října. Ministerstvo pro místní rozvoj se je však nyní chystá kvůli několika chybám zrušit. Město tak chce začít chystat nové znění.

Čtěte také: Ministerstvo nakonec stopne pražské stavební předpisy