Nemusí jít přitom jen o zebry v bezprostředním okolí škol. Strážníci mají vyhlédnuty takové, které děti často využívají, i ve vzdálenějších lokalitách. Některé, jež jsou na frekventovaných komunikacích, zůstávají pod dohledem uniforem po celou dobu školního roku. Přechodů, kde se od čtvrt na osm do osmé ranní bude možno potkávat se strážníky každý všední den i od druhého zářijového týdne, je v metropoli 110.

Přechod před Muzeem by se mohl rozšířit
Při přecházení magistrály už nepůjde o život. Díky přechodům a semaforům

Na začátku září jsou děti často myšlenkami na prázdninách

Dohled nad bezpečnou cestou dětí do školy v období po návratu z prázdnin oceňuje pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Libor Hadrava (ANO). „Na začátku září jsou děti často myšlenkami ještě na prázdninách – a nemusí se plně soustředit na dodržování bezpečnosti na pozemních komunikacích,“ poznamenal.

Pražští policisté i strážníci se také před začátkem školního roku tradičně obracejí na řidiče s výzvou k větší ostražitosti. Právě v tomto období je na místě věnovat maximální pozornost silničnímu provozu – a to nejen na přechodech. Seifertová pak má upozornění rovněž pro rodiče školáků: „Nezapomeňte, že jste pro děti tou nejdůležitější osobou. Stále pozorují a sledují vaše chování – a tím získávají jasný příklad pro své budoucí jednání.“ Ano, nadarmo se neříká, že příklady táhnou.

Ilustrační foto
Obávaný přechod dostane o prázdninách semafor

Pražští strážníci připomínají dětem i rodičům:- Nejkratší cesta do školy nemusí být ta nejbezpečnější.
- Silnici přecházejte přes přechod pro chodce.
- Řádně se před vstupem na přechod rozhlédněte oběma směry.
- Na přechod je bezpečné vstupovat až poté, kdy řidič s vozidlem zastaví.
- Před tramvají nemají chodci přednost.
- Viditelně umístěné reflexní prvky na oblečení nebo aktovce zvyšují bezpečnost dítěte v dopravě.

Zdroj: Městská policie Praha