„Čekáme, jak se vyvine předpověď počasí," řekl Ján. Pokud budou teploty i nadále klesat, je centrum sociálních služeb připraveno zhruba od poloviny týdne otevřít bezdomoveckou loď u Štefánikova mostu i přes den. Nízkoprahová centra, v nichž nacházejí lidé azyl během dne, by pak byla přístupná i v nočních hodinách. Bezdomovci tak mohou sice jen na židli, ale v teple strávit celou noc.

Místo k přenocování už od minulého týdne poskytuje v denních centrech Armáda spásy. Více než sto lůžek v azylovém domě a dalších téměř 60 v noclehárně je už nyní stoprocentně vytíženo. Výrazný nárůst počtu klientů zaznamenalo i sociální středisko Naděje u křižovatky U Bulhara. Ve všední dny přijde kolem 400 lidí, okamžitá kapacita centra je ale pouze 80. „Kvůli tomu musíme limitovat pobyt ve středisku tak, aby se přes den stihl ohřát každý," řekla Petra Lakatošová z Naděje. Centrum zatím stále funguje jen v denním režimu.

Magistrát reagoval na upozornění meteorologů

Pražský magistrát po upozornění meteorologů, že se blíží vlna mrazů, vyhlásil od soboty první stupeň mimořádných opatření, který odpovídá situaci, kdy předpověď na nejbližší tři po sobě jdoucí noci hlásí minus pět stupňů. Mimořádné opatření znamená, že nocleh na Hermesu je zdarma a u příchozích se toleruje nízká hranice alkoholu.

Druhý stupeň opatření nastane, když teplota klesne pod minus deset. Pak budou nepřetržitě otevřeny všechny dostupné noclehárny a nízkoprahová centra. Pokud ani to nebude stačit, postaví město vyhřívané stany na Rohanském ostrově nebo U Bulhara.

Míst je nedostatek. Na 4000 lidí jen 1000

V Praze žije podle některých odhadů kolem 4000 bezdomovců, město jim může nabídnout necelou tisícovku lůžek.

"Místa, která bezdomovcům Praha nabízí, jsou početně silně nedostačující," sdělila na dotaz Deníku jedna ze sociálních pracovnic magistrátu Deníku.

Mrazivé počasí si od pátku v Česku vyžádalo zřejmě sedm obětí. V moravských krajích zemřelo podle dostupných informací na podchlazení pět lidí, v Čechách dva.