Informovali organizátoři sociálního podniku Pragulic, kteří prohlídky vedené bezdomovci pořádají druhým rokem. „Někteří rodiče sem berou svoje děti na tyto prohlídky jako prevenci," uvedl za organizátory projektu Ondřej Klügl. Prohlídky cílí hlavně na žáky druhého stupně základních škol a středoškoláky, neodmítnou ale ani školní exkurzi složenou z mladších školáků.

Průvodci z řad bezdomovců si pro žáky připravili trasy zaměřené třeba na život na ulici, drogovou scénu a pražské podsvětí, ale i trasu přímo pro menší děti se závěrečnou hrou o poklad. K výkladu každý průvodce přidává i svůj osobní příběh a zážitky z života na ulici. Prohlídka by tak podle organizátorů mohla být vhodným doplňkem občanské výchovy, ale třeba i výuky literatury nebo estetické výchovy.

Prohlídky trvají obvykle dvě až tři hodiny, pro školy je stanovena i speciální cena. 

Kladné ohlasy studentů

Novinku už několik dětských kolektivů včetně zahraničních vyzkoušelo. „Přes nepřízeň počasí byly ohlasy studentů kladné. Všichni ve svých reflexích napsali, že je zážitek donutil k zamyšlení, ať už nad svými životy či nad svými názory na svět a nad vnímáním lidí na okraji společnosti," potvrdila Hana Máková Šmýdová z Gymnázia Přípotoční.

Pragulic založili v roce 2012 tři univerzitní studenti, během prvního roku svého fungování získal několik mezinárodních ocenění v sociální oblasti. Kromě prohlídek pořádá Pragulic i výpravy po noční Praze, firemní teambuildingy a v nabídce je i možnost stát se na 24 hodin bezdomovcem. Z peněz vybraných od turistů dostanou polovinu průvodci.