Rozhodli jste se, že svoje dítě nenecháte naočkovat povinnou hexavakcínou? Pak se připravte na problém. Nejenže vám hrozí pokuta v řádech tisíců korun, ale navíc vám nevezmou dítě ani do školky.

Všechna pražská předškolní zařízení zřizovaná městskými částmi totiž při zápisu vyžadují potvrzení od pediatra, že předškolák splnil očkovací kalendář.

Mateřské školy nechtějí riskovat

Rodič, který nenechal dítě očkovat, se pak musí smířit s tím, že pokud bude chtít znovu začít chodit do zaměstnání, potomka mu pohlídá snad jenom chůva.

„Neočkované dítě vám nevezmeme. Přibývá různých chorob a nebudeme nic riskovat. Na zadní straně přihlášky je tabulka, kde musí lékař razítkem stvrdit, že dítě dostalo vakcínu,“ řekla Deníku ředitelka mateřské školy v Kunraticích Milada Filipová. Stejně se vyjádřila i učitelka soukromé mateřské školy v Praze 8 na Čertově Vršku. Některé školky už na skutečnost začaly upozorňovat zvýrazněnými písmeny na svých webových stránkách.

Rodičů vyznávajících alternativní způsoby medicíny totiž v metropoli rok od roku přibývá. To před několika týdny Deníku potvrdila i vysočanská lékařka Jana Dostálová. „Nebývá to tak, že by rodiče nechtěli nechat potomky očkovat vůbec, ale většinou se snaží termín odsunout na co nejpozdější dobu. Mají strach z nežádoucích účinků očkování. Volala mi například maminka, která tvrdila, že si na internetu přečetla o dítěti, které přestalo po očkování mluvit a jíst,“ řekla vysočanská lékařka Jana Dostálová.

Kontroly hygieniků

První, na co se hygienici při kontrolách školek zaměřují, je podle ředitelek mateřských škol právě skutečnost, zda dítě ze zákona splnilo všechny zdravotní prohlídky i očkování a zda může být v kolektivu s ostatními. „Omezení přijímání nenaočkovaných dětí skutečně existuje. Neplatí už ale u základních škol, kde je docházka povinná,“ řekla pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Podle ní přibývá ročně zhruba dvacet Pražanů, kteří svým lékařům vysloveně řeknou, že očkování nechtějí a jsou ochotni platit i pokuty, které s tím souvisejí.

Nevýhody jim nevadí

Nenaočkovaný člověk se pak kromě náchylnosti k nemocem musí smířit i s tím, že ho nevezmou například na letní tábor. To ovšem některým rodičům nevadí a argumentují tím, že o dítěti by si měli mít možnost rozhodnout sami. „Například v zemích kolem České republiky je očkování pouze doporučené,“ řekl jeden z tatínků, který již dostal za své rozhodnutí dítě nenaočkovat pokutu od správního úřadu.

Mají podle vás rodiče právo rozhodovat o očkování jejich dětí? HLASUJTE v anketě.

Pokud by prý nastala situace, že dítě nepřijmou do mateřinky, jsou ochotni zajistit chůvu. Právě hlídací služby totiž rozdíly mezi dětmi nedělají. „My samozřejmě u klientů nezjišťujeme, jestli je dítě naočkováno nebo ne. Hlídání dětí provozujeme i u rodin, kde si hexavakcínu nepřejí,“ sdělila Gabriela Burdová ze společnosti Služby pro domácnost.