"Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu," uvedl Babiš. Podobné výroky podle něj navozují dojem, že se dopouštěl nelegální činnosti, a přitom jsou nepravdivá.

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané k jeho údajnému zneužívání médií a dalších institucí.
Babiš: Jestli Sobotka nepřestane, budu ho žalovat

Sobotkova prohlášení mají podle Babiše povahu pomluvy a negativně ovlivňují jeho pověst a vážnost ve společnosti. V dopisu datovaném k minulému čtvrtku proto žádá, aby se jich premiér už nedopouštěl. "V případě, že tak neučiníte, budu uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou," napsal Babiš.

Babiš v dopisu uvádí čtyři konkrétní výroky, které Sobotka pronesl během tiskových konferencí po jednání grémia ČSSD či na Úřadu vlády v průběhu května. Premiér v nich zdůvodňuje, proč usiluje o Babišovo odvolání. Hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím emise jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií ze strany Babiše.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
ANO povede do voleb Babiš, Ťok, Šlechtová i Pilný

Předseda hnutí ANO argumentuje tím, že v posledních měsících dělal veškeré možné kroky, aby podezření vyvrátil, například řadou dopisů adresovaných Sobotkovi. Pochybení, která mu opozice i koaliční partneři vyčítají, od počátku popírá. Odmítl rezignovat na funkci ministra, minulý týden se však dohodl se Sobotkou na jménu svého nástupce, kterým by se měl ve středu stát poslanec Ivan Pilný (ANO).

Sněmovna v první polovině května přijala usnesení, že Babiš veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Reagovala na nahrávky Babišových rozhovorů s tehdejším novinářem jeho bývalého deníku Markem Přibilem, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Přibil se na nich s Babišem radí o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích šéfa hnutí ANO.

Ivan Pilný.
Prezident zítra odvolá ministra financí Babiše, jmenuje Pilného

Sobotka: Babišovou předžalobní výzvou se zastrašit nenechám

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že se předžalobní výzvou, kterou mu zaslal ministr financí Andrej Babiš, nenechá zastrašit. Šéf hnutí ANO v dopisu tvrdí, že některé výroky předsedy vlády, kterými zdůvodňoval návrh na odvolání Babiše z funkce ministra, mají povahu pomluvy. Sobotku vyzval, aby od nich upustil, jinak se bude bránit soudně. Sobotka na Twitteru napsal, že zastrašování a lži jsou Babišovy obvyklé praktiky při přebírání firem.

"Zastrašování a lež jsou obvyklé metody miliardáře Babiše při přebírání firem. Teď to praktikuje i v politice. Já se od něj zastrašit nenechám," uvedl Sobotka. Babiš mu ve výzvě z 18. května vyčítá konkrétní výroky pronesené v průběhu května před novináři. Premiér v nich hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií.

Premiér Bohuslav Sobotka
Sobotka: Příští vláda bude muset rozhodnout o zavedení eura