"Pana Rusňáka neznám, možná jsem ho někdy viděl, ale nikdy jsem s ním nejednal, natož aby byl mým poradcem pro EET," řekl Deníku šéf ANO a končící ministr financí Andrej Babiš. Dodal, že "nařídil pana Rusňáka vyloučit z hnutí a brněnské organizaci vrátit jeho dar, protože ANO o takové sponzory nemá zájem".

Postoj brněnského primátora a místopředsedy ANO Petra Vokřála, že Rusňákovi by se mělo jen pozastavit členstvi do vyřešení případu, označil jen za jeho názor. "Nebude o tom rozhodovat on, ale předsednictvo," poznamenal Babiš s tím, že je zvědav, zda má policie a státní zástupci tentokrát nabito ostrými patronami.

David Rusňák.
Ištvan šetří úniky z policejních spisů. Na mušce má i zetě Schillerové

Rusňák je podle zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce ministryně financí, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Babiš dnes odmítl spojování Rusňákova případu s nominací Schillerové.

"To nemá nic společného. Ne každý můžeme za svoji rodinu nebo za svoje děti, takže já tam nevidím žádnou souvislost," řekl Babiš České televizi. "Paní Schillerová měla jasné předpoklady dělat tu funkci a nemá to nic společného s případem pana Rusňáka, který pro nás je nepříjemné překvapení, a my se od toho distancujeme, co dělal," doplnil předseda ANO.

Rozsáhlou kauzou úniků z policejních spisů se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. V případu jde o úniky informací z trestních řízení a policejních databází. Podle České televize se vyšetřování týká i elitních policistů.

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.
Sobotka o kauze, do které je zapojen zeť Schillerové, nevěděl: Je to překvapení