První zmínka o Košířích je už z roku 1185, kdy patřily klášteru benediktinek u sv. Jiří na Hradě. Příkladem, že na tamním území byly zakládány vinice i usedlosti, je zastávka Poštovka, kde naučná procházka začíná.

Vítkov.
Vycházka poodhalí slavné kriminální příběhy Žižkova z dob Rakouska-Uherska

První rozhledna v Praze a kolonie Cibulka

Jednou z prvních zastávek je bývalá viniční usedlost Cibulka. Tam vedle různých soch nechybí jezírko, jeskyně s poustevníkem nebo umělá zřícenina s věží, která byla mimo jiné první pražskou rozhlednou. Dnes je lesopark revitalizovaný, ale sama usedlost a romantický Čínský pavilon jsou v žalostném stavu, jelikož se už dlouho nedaří domluva mezi městem a vlastníkem objektů.

Třetí zastávkou košířské vycházky je kolonie Cibulka. Ta se řadí k ukázkám prvorepublikové bytové výstavby, při níž se tehdy velmi výrazným způsobem uplatňovalo družstevnictví. V letech 192425 tam stavělo Obecně prospěšné stavební družstvo při sociální ochraně státních zaměstnanců.

Letenské sady.
S Prahou Neznámou pro tentokrát vyrazíme na vycházku po Letenských sadech

Kde se natáčeli oblíbené Pelíšky 

Charakteristickým rysem je určitá jednotnost. Domy jsou sice různě velké, ale fasády sjednocuje styl art deco vyvedený v národních nebo pražských barvách. Poklidnou atmosféru ocenili i filmaři, kteří tam natáčeli oblíbené Pelíšky.

Jedním z míst, kde se účastníci zastaví, je i kostel sv. Jana Nepomuckého. Stavěl se v letech 1940 - 1942, čímž se stal určitým projevem vzdoru proti nacistům. Zajímavostí je, že byl postavený ve stylu pozdního funkcionalismu, který se u sakrálních staveb moc neobjevuje. Tvoří ho blok lodi se štěrbinovými okny a vysoká hranolová věž, dominanta této části Košíř. Dovnitř lze nahlédnout během bohoslužeb.

PRAHA 4 buduje první retenční nádrž v ZŠ Jílovská
Pražský boj proti suchu: Pomohou nové rybníky a nádrže

Pištěk jako vedoucí kantýny 

Předposlední zastávkou je Kavalírka. Pavilon, který tam v roce 1929 vyhořel, se stal domovem filmové společnosti Praga Film, která tu pod heslem „Rosteme do šíře, Karel Lamač-Košíře" natáčela české němé filmy. Perličkou je, že tamní hereckou kantýnu tu vedl později velmi populární Theodor Pištěk. Od přestavby před jedenácti lety slouží sídlo jako luxusní bytová rezidence.

Závěrem vycházky se účastníci zastaví u usedlosti Turbová, která tvoří téměř zrcadlový obraz Cibulky. Alespoň co se týče neutěšeného stavu. Majitelka objektu byla po roce 1948 vystěhována do zahradního domku. O zahradu se starala až do své smrti v roce 1976. Později tam působilo například družstvo Moděva, které šilo stany. Nyní patří zchátralý areál zahraniční společnosti a jeho budoucnost je nejistá.

Lepší orientace i lepší vzhled. Tak může vypadat podchod na Vltavské.
Pražský labyrint podchodů hrůzy: lidé v nich prý brzy přestanou bloudit

Cibulka a další…vycházka se uskuteční tento pátek 14. dubna ve 14.00 hodin, cena vycházky je od 100 Kč
rezervace nutná na telefonním čísle 720 975 495 nebo na http://www.prahaneznama.cz/akce-a-udalosti/komentovane-vychazky-s-prahou-neznamou/
délka vycházky 2 až 2,5 hodiny
vycházka není vhodná pro vozíčkáře, ani pro kočárky
provádí Eva Moravová
sraz účastníků je u zastávky Poštovka směrem do centra

Filmová místa v Košířích. Infografika. Zdroj: Redakce