I Praha reagovala na děsivé zprávy o masivních teroristických útocích v Paříži, které od počátku víkendu přicházejí z Francie. O útocích s masivně smrtícím účinkem, které se zdají být zaměřeny nejenom proti Pařížanům, nejen proti Francii, ale proti západnímu způsobu života a proti hodnotám demokracie v euroatlantickém pojetí vůbec.

Pod dozorem nejen letiště

Policie v české metropoli reagovala na pařížské události už od noci na sobotu. Neuplatňují se ale žádná zásadní omezení postihující běžné občany.

Především byla na Ruzyni zpřísněna ostraha Letiště Václava Havla Praha, kde také lze zaznamenat nejvíce ohlasů na aktuální dění ve Francii. Letecké spojení s touto zemí provázejí podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové zvýšená bezpečností opatření nejen z pohledu policie, ale i na straně letiště – bližší vyjádření k jejich charakteru není k dispozici – v délce odbavení či bezpečnostních kontrol by je ale cestující neměli pocítit.

Navenek viditelná nejsou ani jakákoli omezení a přítomnost policejních hlídek se nezdá být četnější než obvykle – byť Kateřina Rendlová z cizinecké policie hovořila o zintezivnění činnosti jak hlídek, tak i psovodů a pyrotechniků. Podle bezpečnostních standardů by rovněž měla nyní být pozměněna pravidla pro manipulaci se zavazadly.

Prázdná místa v letadlech

Stroje z Paříže, jež jindy bývají zaplněné, v sobotu přilétaly i s prázdnými místy (což platilo zvláště pro letoun vypravený z Letiště Charlese de Gaulla; někteří pasažéři zřejmě měli obavy cestovat – nebo, což je pravděpodobnější, nestihli odlet kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením).

Reagovali však i čeští klienti. Nebyli to jen jednotlivci, kteří své letenky v reakci na útoky teroristů zcela zrušili – a infolinky leteckých společností telefonáty s dotazy na bezpečnostní situaci snad ani nepočítaly.

Pod bedlivějším dohledem jsou rovněž nádraží, policie věnuje větší pozornost také velkým nákupním centrům (která se navíc s blížícím se adventem a časem předvánočního shonu stávají stále vyhledávanějším cílem a návštěvníci je zaplňují více než v jiných obdobích roku).

Přísná opatření před O2 Arenou

Nijak zásadně naopak nebylo třeba doplňovat bezpečnostní opatření v souvislosti s finále tenisového Fed Cupu, jehož program odpoledne odstartoval v O2 Areně.

Tamější bezpečnostní opatření jsou již standardně velmi přísná, navíc vyladěná díky čerstvým zkušenostem z několika velkých akcí (včetně hokejového šampionátu) konaných během letošního roku – a to už s tím, že bylo třeba zohlednit možná rizika po předchozích útocích teroristů ve Francii i na dalších místech západní Evropy. Přítomnost policistů v plné zbroji zde nicméně byla zřejmě poněkud viditelnější, než se původně plánovalo.

V rámci výkonu služby reagují na aktuální situaci také pražští strážníci zajišťující dohled na dění v metru i v dalších prostředcích městské hromadné dopravy.

Pietní osvětlení i zvonění

Jedním z nejviditelnějších symbolů toho, že i Praze jsou bezpečnostní složky v akci, se stali policisté hlídkující před zastupitelským úřadem Francouzské republiky v těsném sousedství populární Lennonovy zdi, kde vzniklo i improvizované pietní místo; lidé se tam scházejí, pokládají květiny a zapalují svíčky.

Od setmění se pak výrazem účasti a symbolem solidarity stala rozhledna na Petříně. Stavba inspirovaná právě pařížskou Eiffelovkou se rozzářila v barvách francouzské trikolóry. Na Hradě zavlály černé prapory, v neděli v poledne se také rozezní kostelní zvony.

Na večer ohlásila zahájení představení minutou ticha četná divadla včetně Národního, minuta ticha provázená zobrazením francouzské vlajky na infokostce nad kurtem i na prstenci haly se stala rovněž součástí zahajovacího ceremoniálu Fed Cupu.

Hrozbu vyhodnocují i politici

Třebaže zatím podle slov premiéra Bohuslava Sobotky i ministra vnitra Milana Chovance nejsou signály nasvědčující tomu, že by bezprostřední nebezpečí hrozilo také České republice, už ráno se jednaly policejní špičky se zástupci jednotlivých tajných služeb – takzvaná zpravodajská skupina.

Odpoledne se ke svému jednání sešlo předsednictvo Bezpečnostní rada státu, a to i za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana (ten do svého programu předtím zařadil návštěvu pietního shromáždění na francouzské ambasádě, kde se objevil v doprovodu právě předsedy vlády i některých ministrů). Po diskusi bezpečnostních odborníků nebyla přijata omezení týkající se oslav nadcházejícího státního svátku a dalších akcí s ním souvisejících.

Možné dopady na bezpečnostní situaci i nás nechtějí podceňovat policisté ani zástupci tajných služeb spolupracujících i s partnery v zahraničí – nicméně podle Sobotkových se obětovně potvrdilo: nejsou žádné aktuální informace, že by České republice hrozilo nějaké konkrétní nebezpečí. Premiér nicméně zdůraznil, že všechny bezpečnostní složky jsou připraveny operativně a pružně jednat.

Politici řešili situaci i v širším evropském kontextu – a shodly se na nutnosti prosazovat opatření, která Zeman označil jako „opevnění Evropy". Znamená to posílení vnější hranice Evropské unie a přísnější přístup k ilegálním migrantům. Tyhle zásady prý čeští představitelé budou zdůrazňovat na všech evropských fórech. Stejně jako postoj, který připomněl předseda vlády: Česká republika i nadále zůstává aktivní součástí koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu.

Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u zastupitelského úřadu Francie. V pohotovosti jsou mimo jiné složky také kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus. Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojení na teroristické organizace."

Jana Macalíková, Policejní prezidium ČR

Čtěte také: Politici uctili oběti teroristů. Zeman se vyslovil se pro "opevněnou Evropu"