Sestrám by podle novely stačila střední škola a jeden rok vyšší odborné školy, nyní potřebují bakalářské studium. Změna ve vzdělávání by měla nastat od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují.

Asociace sester dlouhodobě tvrdí, že zkrácené vzdělávání nepřipraví sestry dostatečně na praxi. "Do ročního vzdělávacího programu se nedají vtěsnat všechny povinné věci, vědomosti a dovednosti, které sestra musí získat. To prostě nelze pokrýt jedním rokem," doplnila prezidentka asociace Martina Šochmanová. Podle prezidentky jsou absolventi a absolventky vysokoškolského studia navíc vyzrálejší a více si uvědomují, co povolání sestry vyžaduje. Zdravotní sestry chybí především v nemocnicích. Často se stává, že absolventky sice do nemocnic nastoupí, ale brzy přecházejí do klidnějšího ambulantního sektoru, kde nemusí pracovat na směny.

Ilustrační foto
Zdravotním sestrám zřejmě bude stačit nižší vzdělání než nyní

Šochmanová upozorňuje i na to, že kvůli změně vzdělávání nastoupí do praxe méně absolventů středních škol. "Všichni půjdou na roční studium, je to jen jeden rok, tak to zkusí. Půjdou tam i ti, kteří by normálně do praxe nastoupili, takže budeme mít výpadek této profese a to nám bude velmi chybět," uvedla Šochmanová.

Podle prezidentky je obecně málo studentů zdravotnických škol a absolventi, kteří nastupují do praxe, nemohou nedostatek pokrýt. Řešení vidí Šochmanová spíše v zatraktivnění studia i povolání zdravotní sestry a snížení administrativní zátěže sester. Asociace proto ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravila vyhlášku, která by měla administrativu snížit.

Mladí zdravotníci se utkali v Pivovaru.
Pětina budoucích zdravotníků chce zamířit do světa