Záslužným křížem nebo čestnými odznaky bylo oceněno přes deset vojáků, včetně hlavního vojenského kaplana Jana Kozlera nebo primáře Ústřední vojenské nemocnice Miloše Sokola.

Den ozbrojených sil se slaví od roku 2002. Vyhlásil ho bývalý prezident republiky Václav Havel na památku událostí, která se odehrály 30. června 1918 u východo­francouzského městečka Darney. Tam onoho dne vznikla první samostatná československá jednotka a Francie uznala právo Čechů a Slováků na samostatný stát.

Na přehlídku československých vojáků tehdy přijela řada oficiálních hostů – budoucí ministr zahraničí a prezident Edvard Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže červenobílý prapor zhotovený na návrh malíře Františka Kupky. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

Nejcennější odkaz vojenské historie

Právě napojení současné armády na tradice vybudované legionáři připomněl na Vítkově náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Bojová vystoupení legionářů za obou světových válek patří trvale k nejcennějším odkazům naší vojenské historie," řekl Bečvář. „Současná armáda vědomě navazuje na legionářskou minulost a hlásí se ke stejným principům svobody a demokracie," dodal.

Zároveň připomněl nebezpečí, kterým musí Evropa v současné době čelit, a to především situaci na Ukrajině, radikalismus takzvaného Islámského státu a příliv uprchlíků. „Na ozbrojené síly jsou kladeny nové požadavky," řekl. Aby jim mohla armáda čelit, je podle něho prioritou číslo jedna doplnit lidi v potřebných profesích a zajistit jejich kvalitní výcvik. V plánu má také obměnu výstroje a obnovení některých zbraňových systémů. Nakupovat chce třeba nové vrtulníky, radary nebo bojová vozidla pěchoty.

Den ozbrojených sil si již o víkendu přímo v Darney připomněli premiér Bohuslav Sobotka, desítky českých a francouzských vojáků i veteráni druhé světové války. Před sídlem generálního štábu na pražském Vítězném náměstí byla také v pondělí otevřena výstava fotografií z bitvy u Zborova. Den ozbrojených sil si také slavnostními nástupy připomněly v úterý i v pondělí vojenské jednotky po celém Česku.

Čtěte také: Hradní stráž: dřina v parádní uniformě