V Kolkovně, Dlouhé, Rybné či v Jakubské, nejen v těchto ulicích můžou Pražané narazit na muže v černém. Antikonfliktní tým, který si nechala zřídit Praha 1, kontroluje klid v centru města čtvrtky, pátky a soboty vždy od jedenácti hodin v noci do čtyř hodin ráno. „Jedná se o jedno z opatřeních, která městská část zavedla v souvislosti s protikuřáckým zákonem," vysvětlil koordinátor týmu Jakub Vaculín.

Zákaz kouření na zastávce MHD.
Pozor na zastávkách, kouřit se nesmí i tam, varuje magistrát

Lidé migrují mezi podniky 

Život v centru metropole je výrazně těžší než v jiných částech. Ve dne hluk z dopravy a v noci pro změnu z místních barů a restaurací. Není překvapivé, že se jádro města vylidňuje. „V noci je v ulicích až dva tisíce lidí," uvedl radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil. Hlídači pořádku se v metropoli pohybovali už před třemi lety.

„Je to reakce na to, že na Starém Městě je na jeden kilometr čtvereční více než 80 restaurací a barů," připomněl Solil. Tehdy dostávalo vedení městské části obrovské množství stížností od místních obyvatel. „Některé podniky zavírají ve čtyři, jiné v té době otevírají, je to nekonečné," popisuje radní.

Kouření. Ilustrační foto.
Kuřáky v restauracích lidé hlásili hned po půlnoci

Radnice tak před třemi lety nasadila antikonfliktní týmy a vyplatilo se. Teď myšlenku znovu oprášila. Už tak zapeklitou situaci, kdy se střetává turismus s životem obyvatel, teď totiž ještě zhorší protikuřácký zákon. „Lidé neustále migrují mezi zařízeními, teď se k tomu přidá ještě fenomén ven a dovnitř, protože budou neustále chodit ven kouřit," popsal radní.

Dvanáct statečných 

Dva antikonfliktní týmy tak už od 17. května hlídají noční život města. Čtvrteční, páteční a sobotní noci tráví ve vytipovaných lokalitách. „Jsou to čtyři týmy po třech osobách, mají černé oblečení s velkým bílým nápisem a logem Prahy 1," popsal jejich koordinátor. Městská část vysoutěžila agenturu, která týmy dala dohromady.

„Požadavky byly, aby se jednalo o Čechy, maximálně Slováky, je důležitá jazyková vybavenost a samozřejmě výborná fyzická kondice," vyjmenoval Vaculín. Týmy nemají žádné pravomoci, jejich úkolem je předcházet konfliktům.

Zákaz kouření.
Vstupuje v platnost protikuřácký zákon. Jaká je situace v pražských podnicích?

Jejich zbraní je komunikace 

Nejčastěji tak upozorňují návštěvníky metropole na to, že porušují noční klid, pijí alkohol na veřejnosti tam, kde se to nesmí, či nově hlídají dodržování antikuřáckého zákona. „Jejich zbraní je komunikace, mají za úkol co nejvíce situací vyřešit sami, v kritických chvílích pak volají policii," přiblížil Vaculín.

Fyzickou sílu použít nesmí, jedině v případě napadení se můžou bránit. „Například minulý čtvrtek se jim podařilo zabránit velké rvačce v ulici V Kolkovně, ke které se schylovalo ve skupině asi třiceti cizinců," pochlubil se koordinátor.

Kouření před hospodou.
Praha zatím o zákazu kouření venku neuvažuje

Pití alkoholu i žádná zavíračka 

Četa bude v ulicích metropole korzovat tři měsíce, a to v květnu, červnu a v září. Nejčastěji se při svých službách řeší porušování vyhlášek cizinci. „Ti si to ale obvykle nechají rychle vysvětlit, Češi mají větší tendence se vymlouvat," popsal Vaculín. Kromě porušování nočního klidu způsobeným postupným pitím alkoholu je v městské části problém i s nečistotou v ulicích.

„Nejde to zvládat, když máte kontinuální nepořádek," vysvětlil radní pro bezpečnost. Podle něj je řešení jasné, a to omezit otvírací dobu podniků. Situaci by také podle městské části prospělo, kdyby měla městská policie k dispozici více strážníků. Zřízení antikonfliktního týmu na tři měsíce stojí městskou část přibližně půl milionu korun.