„Přijali jsme usnesení, že je pro nás nepřijatelné tvořit koalici se SZ. Vychází to z toho, jak se k nám zachovala SZ po volbách v roce 2014, když s námi vyjednávala o koalici, přitom již měla jednu dohodnutu," řekl Trojánek.

Druhým důvodem je pak podle něho chování SZ v dosavadní koalici, když loni nečekaně vypověděla koaliční smlouvu, aby se do koalice po několika týdnech vrátila zpět.

SZ, ČSSD a lidovci uvedli, že v dalších vyjednáváních budou postupovat společně. Pokud tak učiní, podle Trojánka ani s dalšími stranami kvůli přítomnosti SZ hnutí ANO jednat nebude.

S TOP 09 možná

Vyjednávat s TOP 09 jsou zastupitelé ANO ochotni, a to za přítomnosti starosty Radka Klímy (TOP 09), kterého v minulosti kritizovala zejména SZ. TOP 09 je podle Trojánka významná strana s jednotným klubem. „Vyjednávání nemůžeme personifikovat, pokud bychom to udělali, tak bychom se nikam nedostali," uvedl.

Rozpad koalice v pondělí zdůvodnil starosta Klíma zejména spory se zelenými kvůli hospodaření městské části. SZ to odmítla, naopak podle ní TOP 09 blokovala některé kroky radnice, například zavedení směrnice pro veřejné zakázky. Dosavadní koalice měla v 45členném zastupitelstvu 25 hlasů.

Čtěte také: Na radnici Prahy 5 se rozpadla koalice, smlouvu vypověděla TOP 09