Případná koalice ANO, ČSSD, Trojkoalice a ODS by měla v 65členném zastupitelstvu většinu 41 hlasů. Po volbách v roce 2014 vznikla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, rozpadla se loni v říjnu.

„Já za sebe jsem celkem optimista, ale ještě jsme se nedohodli na detailech. Dnes jsme se sešli, abychom si zrekapitulovali priority. Do 15. března by se měly sejít odborné skupiny, které sporné body budou projednávat. Poté uvidíme, zda to má smysl. Naše ambice je, aby nová koalice byla do konce března," řekl Faltýnek. Pražští zastupitelé mají zasedat 31. března.

Důležité podle Faltýnka je, aby měla nová koalice v 65členném zastupitelstvu výraznější většinu – po volbách měla koalice těsnou většinu pouze jednoho hlasu, a to 33 hlasů.

Primátorkou musí být Krnáčová

ANO nadále trvá na tom, že primátorkou zůstane Adriana Krnáčová. V tuto chvíli prý není důvod ji odvolávat. Neselhala podle Faltýnka ani při dosavadních vyjednáváních o nové koalici. Problémy, kdy část klubu zastupitelů ANO vyslovila primátorce nedůvěru, jsou podle Faltýnka zažehnány. „Klub má předsedu, je jednotný," řekl.

Optimistický byl po koaličních vyjednáváních také lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Také podle něj v úterý vyjednávači řešili zmíněné sporné body. „Jsem mírný optimista," řekl Štěpánek.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo 11 členů jich má sedm. Politické strany nejsou schopny se domluvit na nové koalici.

Čtěte také: TOP 09 shání hlasy, aby rychle zrušila smlouvu Prahy s Pekingem