Vondráčkovou protikandidátkou byla pouze místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO). Získala ale jen devět hlasů, zatímco Vondráček, který je zatím také místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru, jich dostal 36.

O místopředsedovi rozhodne Sněmovna 

O funkci projevila zájem i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, nakonec ale nekandidovala. O obsazení místopředsednického křesla nakonec rozhodne Sněmovna také v tajném hlasování.

Ve vedení dolní komory má podle povolebních dohod nyní ČSSD jako svého zástupce šéfa Sněmovny Jana Hamáčka. Místopředsedy jsou ještě šéf komunistů Vojtěch Filip, lidovec Jan Bartošek a předseda hnutí STAN Petr Gazdík za poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

Jermanová se stala hejtmankou 

TOP 09 kvůli tomu, že s ní STAN neobnovil spolupráci pro další roky, žádala, aby Gazdík zvážil odstoupení ze sněmovního postu. Hnutí to ale odmítlo s tím, že Gazdík byl nominován celým poslaneckým klubem, a o jeho případném odvolání by tedy měl rozhodnout také tento klub.

Jermanová už před krajskými volbami ohlásila, že pokud se stane hejtmankou, z funkce místopředsedkyně odstoupí. Pozici středočeské hejtmanky jí přisuzuje koaliční dohoda mezi ANO, STAN, ODS a třemi zastupiteli z TOP 09.

Vizitka poslance ANO Radka Vondráčka (42)Datum a místo narození: 30. prosince 1973, Kroměříž
Současná funkce: poslanec (od října 2013), místopředseda poslaneckého klubu ANO (od října 2014), místostarosta Kroměříže (od listopadu 2014)
Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (1998)
Kariéra: v letech 2000 až 2003 pracoval jako koncipient v advokátní kanceláři Jana Haláse v Kroměříži, v roce 2003 se stal samostatným advokátem
Působení v politice: do aktivní politiky se zapojil v roce 2013, kdy se stal volebním lídrem ANO ve Zlínském kraji a dostal se do Sněmovny, členem hnutí je do roku 2014; letos kandidoval do zastupitelstva Zlínského kraje na desátém místě kandidátky, skončil jako druhý náhradník
Rodina: ženatý, má dvě děti

Ostatní:
- V poslední době se ve Sněmovně věnoval například protikuřáckému zákonu, neúspěšně například navrhoval zrušení povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu. Vystupoval také proti nedávno přijatému takzvanému "lex Babiš", který omezuje podnikání politiků.

Čtěte také: Sněmovna schválila státní rozpočet, schodek má klesnout na 60 miliard korun