Mladí lidé se snažili upozornit na alarmující stav kulturní památky a přinutit většinového vlastníka lázeňských objektů, společnost Karlovarské minerální vody (KMV), k nápravě. Vedle magistrátu a městské knihovny má na náměstí totiž sídlo také vedení této akciové společnosti.

Čtěte také: Soud nařídil stažení kampaně o stavu lázní Kyselka z tramvají

„Připravili jsme sérii akcí na podporu sdružení ASORKD, které se o záchranu lázní dlouho dobu snaží a neustoupíme, dokud Kyselka nebude opravená," sdělil jeden z organizátorů akce, Martin Leskovjan.

Zdlouhavá byrokracie

Generální ředitel Alessandro Pasquale si promluvil s jedním z protestujících.

„Dohodli jsme se, že budeme dále jednat. Pan Pasquale mě velmi pozitivně překvapil tím, že projevuje hluboký zájem o osud lázní. Říká, že dává peníze na stůl a já věřím, že je dokáže využít tak, aby byla celá Kyselka zachráněna. Navíc dokáže najít konsenzus i s firmou, kterou oficiálně nevlastní," sdělil Matěj Chytil po zhruba čtvrt hodinové debatě za účasti fotografů a televizních kamer. „Zjevně má v tuto chvíli problém s tím, že jeho zájem zcela neodpovídá představám české legislativy," dodal.
Jeho slova Pasquale potvrzuje.

„Čekáme na vyjádření Národního památkového ústavu Loket daleko déle než je zákonná lhůta, která je 30 dní. Podali jsme žádost v listopadu loňského roku a první návrh nám udělili po 145 dnech. Teď se mají vyjádřit podruhé k tomu samému a myslím, že čekáme na vyjádření už asi 50 dní. Tedy dvojnásobek času než máme k dispozici," sdělil Deníku generální ředitel.

Připravené finance

Jádro problému spočívá v tom, že se KMV sice snaží o revitalizaci objektu, ale ten počítá se stržením několika památkových budov. To je také důvod, proč jim české památkové úřady povolení ještě nevydaly.

Společnost chce rekonstruovat dvě budovy, které jí patří. Údajně se však spojila i s vlastníkem nemovitostí ostatních budov v areálu. A je připravena finančně pomoci. Již nyní má podle vyjádření k dispozici 60 milionů korun na první fázi oprav.
„Čekáme na další reakce a podle toho budeme postupovat. Jsme připraveni vyvíjet tlak," řekl Leskovjan.V následujících dnech se chystají další podobné akce, především na sociálních sítích.

Polepené tramvaje

Na stav bývalých městských lázní upozorňovala před nedávnem reklama na pražských tramvajových vozech. Fotografie zchátralých interiérů Kyselky byla doplněna nápisem Zde se těží minerálka Mattoni. Pod ním se objevil i dovětek, že Löschnerův pavilon se nachází ve výrobním areálu Karlovarských minerálních vod. Cílem této kampaně, za kterou stála Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD), byl bojkot všech výrobků KMV. Společnost se s protestem obrátila na soud, který jí dal za pravdu. Dopravní podnik tak všechny polepy musel odstranit.