„V žádném případě se nejedná o demonstraci, ty nejsou na území Pražského hradu povoleny. Je to jen výlet určité skupiny lidí, která si je blízká v politickém postoji a názorech," uvedla skupina v tiskovém prohlášení. Organizátoři akce byli zvědaví, jestli mohou na Hradě nosit triko s jakýmkoliv nápisem a obrázkem.

Prostor Hradu prošli s průvodcem, který jim v mezičase vyprávěl o historii komplexu. Policisté celou akci zpovzdálí sledovali, nezasahovali však.

Nekorektní chování české policie?

Podle některých českých aktivistů policisté zasahovali při návštěvě čínského prezidenta spíš proti nim, ne proti agresivnějším čínským účastníkům. Na nekorektní chování české policie upozorňovala i média. Vláda se ale shodla v tom, že policie zvládla opatření dobře, incidenty prý budou vyšetřeny, zabývá se jimi i Generální inspekce bezpečnostních sbo­rů.

Protestující proti čínské lidskoprávní politice, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na pražské Hradčanské náměstí, ve čtvrtek oznámili, že podají správní žalobu. Pod žalobou budou podle advokáta Jana Kalvody podepsáni Martin Bursík a Kateřina Jacques.

Policie se po demonstraci bránila, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už 21. března. Prostor tak podle ní přestal být veřejným prostranství a svolavatel demonstrace se nemohl dovolávat práva konat na něm shromáždění.

Čtěte také: Zeman se rozloučil se Si Ťin-pchingem sklenicí piva. Těší se na další setkání