Mercedes umělkyně se předloni 10. července dopoledne střetl v Šáreckém údolí nedaleko zpěvaččina bydliště s malým motocyklem, na němž se vracel z rybaření 63letý muž. Ačkoli se zprvu nezdálo, že utrpěl tak vážné zranění, po třech hodinách zemřel. Přímo na operačním sále ve střešovické nemocnici, kde sám pracoval jako sanitář. Nehodu podle verdiktu soudu zavinila Rolins; z posudků znalců z oboru silniční dopravy vyplývá, že v pravotočivé zatáčce vyjela do protisměrné poloviny poměrně úzké vozovky.

Čtěte také: Kauzu smrtelné nehody auta Dary Rolins dostala jiná soudkyně

Zpěvačka vinu za tragickou havárii necítí – a ráda by už za touto částí své minulosti udělala tlustou čáru. U soudu řekla, že vyjížděla vyspaná, odpočatá a neovlivněná alkoholem ani léky. Cestou na Slapy při jízdě po komunikaci, kterou dobře zná, neměla naspěch a věnovala se řízení. Připustila sice, že krátce před střetem podávala tříleté dceři sedící v dětské autosedačce na zadním sedadle láhev s pitím – odmítla ale, že by ji tento úkon, provedený stejně jako mnohokrát předtím a zcela automaticky, při řízení jakkoli rozptyloval. Naznačila také, že těsně před střetem se dívala do zpětného zrcátka po protijedoucím cyklistovi, kterého právě minula. Podle slov obžalované se motocyklista náhle objevil v jejím jízdním pruhu – patrně se chtěl vyhnout výmolu.

Znalci ale nehodu viděli jinak. Tím, kdo vyjel do protisměru, byla podle matematických modelů nehodového děje řidička auta. Předsedkyně senátu Daniela Reifová také upozornila na rozpor ve výpovědích obžalované, když objasňovala děj před nehodou. Uváděla, že muže na skútru viděla na vzdálenost asi 50 metrů – řekla ale také, že ho neviděla vůbec.

Právě s druhou variantou souhlasí vdova po zesnulém motocyklistovi. „Nevěnovala se řízení, ale své dceři," má jasno žena, jejíž úpornost má na odsouzení zpěvačky značný podíl.

Původně bylo totiž stíhání Rolincové pro zavinění smrtelné dopravní nehody v reakci na závěry znaleckého posudku zastaveno; až nový posudek vedl k jeho obnovení. Nakonec se nehoda z roku 2010 dostala před soud letos v polovině ledna – a těsně před vynesením verdiktu ještě kauza byla odebrána soudkyni Zuzaně Zápalkové. V souvislosti s jejím výrokem na adresu jednoho ze znalců, který svědčil ve prospěch zpěvačky, se vyskytlo podezření z podjatosti.