Devětadvacetiletý muž podle obžaloby předloni 10. dubna během plaveckého výcviku dětí z mateřské školy osahával na těch nejintimnějších místech dvě pětileté svěřenkyně – a nezůstalo prý jen u letmých doteků.

Matky obou holčiček nepochybovaly, že dcery dětskými slovy popisovaly perverzní sexuální praktiky; byly si přitom jisty, že dívenky si něco takového nemohly vyfantazírovat, čili hovořily o situaci, která se skutečně stala.

Že k něčemu podobnému opravdu došlo, se ovšem v jednacích síních neprokázalo. Odvolací senát ve čtvrtek pravomocně potvrdil listopadové rozhodnutí pražského městského soudu o zproštění obžaloby, když zamítl odvolání státní zástupkyně.

Pocity a dojmy

Předseda odvolacího senátu poznamenal, že nechce zpochybňovat subjektivní prožitky předškolaček vystupujících v roli poškozených – nicméně nebylo prokázáno, že se obžalovaný dopustil toho, co je mu kladeno za vinu.

Některé z kolegyň souzeného instruktora nabídly loni v létě při prvoinstančním projednávání věci u městského soudu možné vysvětlení: při uchopení dítěte ve vodě za plavky se napnutá látka mohla „zaříznout" – což by vedlo k nelibým pocitům.

Důkazy nebyly

Obžalovaný nicméně od počátku nejen trval na tom, že se nedopustil ničeno hanebného ani nesprávného, ale stál si za svým: dětí se vůbec nedotýkal. V dané fázi výcviku (šlo o nácvik pohybu nohou při používání plaveckého stylu zvaného prsa) se na ně nesahá a ony se učí samy.

Nic nepatřičného nenasnímaly bezpečnostní kamery monitorující dění v bazénu ani nezaznamenali další dospělí, jichž byla kolem celá řada. V souladu se zjištěním, že se nic nezjistilo, vyznívaly i znalecké posudky.

Soudce Sváček vyjádřil ve čtvrtek naději, že se všem zúčastněným podaří na celou záležitost co nejdříve „zapomenout".

Skončil ve vazbě, hrozily roky krimináluSouzený mladý muž – do zahájení trestního stíhání zcela bezúhonný – patříval mezi instruktory plavání v hloubětínském bazénu k nejoblíbenějším; během desetiletého působení při výcviku dětí s ním nebyl jediný problém.

Poté, co na něho pětiletá dívenka ukázala a požalovala mamince, že na ni byl zlý (načež se s podobným zážitkem připojila i další předškolačka ze stejné výcvikové skupiny, jejíž matku šokovaná žena oslovila), musel s touto prací skončit a hrozil mu trest za znásilnění.

V krajním případě až 12 let odnětí svobody; žalobkyně Margita Kralická loni v listopadu u městského soudu navrhovala pětiletý trest. Jak to chodí za mřížemi, už souzený muž poznal: po zahájení stíhání totiž putoval do vazby.

Čtěte také: Instruktor plavání viněný ze znásilnění vyslechl zprošťující verdikt