„Trezory pachatelé na místě násilně otvírali a poté zcizovali finanční hotovost v nich uloženou. Bez povšimnutí však nezůstávaly ani v trezorech uložené platební karty, v kancelářích se nacházející notebooky, mobilní telefony, motorová pila, vrtačka, ale například i kávovar. V jednom případě byla odcizena i krátká střelná zbraň s náboji a dalekohledem," připomněla Vavřinová s tím, že zloději nepohrdli ani další kořistí: zalíbily se jim například kovové modely traktorů nebo láhev whisky.

„V místech, kde řádili, po nich kromě poškozených trezorů zůstávala spoušť v podobě mnoha poškozených oken, zabezpečovacích zařízení a vypáčených či vykopnutých dveří," doplnila policistka s tím, že způsobená škoda vzniklá při všech 23 nájezdech jak samotnými krádežemi, tak poškozením věcí se vyšplhala téměř k 1,5 milionu ko­run.

Oba podezřelí, 39letý i 47letý, kteří mají za sebou bohatou trestní minulost, skončili ve vazbě. A podle všeho oběma nějaký záznam do trestního rejstříku zase přibude. „Staršímu z mužů hrozí, vzhledem k tomu že se měl dopustit všech 23 skutků, trest od dvou do osmi let odnětí svobody; mladšímu pak o tři roky méně," konstatovala policistka Vavřinová.

Oba také podle jejích slov mají na triku hned několik paragrafů: se zločinem krádeže spáchaným ve spolupachatelství se pojí ještě přečiny poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Starší z dvojice má navíc na triku ještě nedovolené ozbrojování a rovněž maření výkonu úředního rozhodnutí; v polovině února byl totiž přistižen za volantem, ačkoli má soudem vyslovený zákaz řízení platný až do 26. února 2016.