Zatímco majitelé byli na dovolené, zloděj překonal plot, v přízemí vypáčil dřevěné okno - a začal hospodařit po svém. Opravdu důkladně; odnesl si věci za více než 400 tisíc.

Mezi kořistí nechyběly peníze, šperkovnice se zlatými šperky, starožitné hodiny, ale i moderní elektronika. Zloděj ale bral vše, co mu přišlo pod ruku. Doslova. Hodilo se mu i několik párů bot, na místě nenechal ručníky ani pánskou a dámskou kosmetiku. Jeho zájmu dokonce neunikl zásobník ke zbrani a krabička s náboji. Kořist si sbalil do zavazadel nalezených rovněž na místě činu - do kufrů, cestovních tašek a batohů - a nanosil do auta.

Podezřele zašpiněný vůz

Jeho počínávání ale neuniklo pozorné sousedce. Při ranním venčení psa si všimla vozidla u vedlejšího domu. To ji zaujalo; věděla totiž, že majitelé odjeli pryč. A nemohla ani přehlédnout, jaký je to automobil: nebývale zašpiněný od bahna. Když nahlédla okénkem dovnitř, viděla naložené batohy a tašky - a když poodešla, od domu přišel cizí chlap s dalšími zavazadly. Naložil je a odjel. V sousedce už hlodalo vážné podezření, přesto se však ještě zašla přesvědčit, jestli se majitelé domu náhodou nevrátili. Jakmile ale její zrak padl na vypáčené okno, bylo jasno. Hned volala na linku 158.

O detailech, které je přivedly na zlodějovu stupu, se policisté podrobněji nerozpovídali; uvedli pouze, že se to podařilo na základě osobní a místní znalosti. Zkrátka a dobře: tušili, koho hledat a kam jít. Muž, který je známý jako uživatel pervitinu, jenž kradl už v minulosti a před pár měsíci se vrátil z vězení, se musel divit, jak rychle byl dopaden. Ani nezkoušel zapírat a ukradené věci policistům dobrovolně vydal.

Pět let v chládku

Za mřížemi už je zase zpátky. Soud vyhověl návrhu na uvalení vazby, dotyčný tak čeká na svůj proces v cele. Za krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci mu v případě uznání viny hrozí rok až pět let vězení.