Kriminalisté I. obvodu pražské policie ani nemuseli dlouho uvažovat, kdo má tuhle netradiční cestu za kulturou na svědomí. Stačilo se podívat na kamerové záznamy – a měli jasno; na obrazovce totiž viděli „starého známého".

Pětatřicetiletého narkomana, který už má za sebou pestrou trestní minulost. Najít ho ale nebylo snadné; pro konzumenty drog, kteří upadli do intenzivní závislosti, je typické, že jsou stále v pohybu – a ani oni sami často nevědí, co s nimi bude za pár hodin. Proto trvalo rovné dva týdny, než spadla klec.

Ďábelský plán

K neobvyklé krádeže si zloděj vybral divadlo v Opletalově ulici v centru metropole a noc na 3. prosince. Po představení schoval uvnitř divadla, a to tak dovedně, že no nenašli ani zaměstnanci procházející před uzamčením všechny prostory. Když osaměl, měl divadlo pro sebe – a pojal to doslova. Bral vše, co mohlo alespoň nějakou hodnotu (nebo se mu to alespoň zalíbilo).

Do kradeného kufru naskládal například parfémy, historický fotoaparát, imitaci policejního opasku… Nepřehlédl ani kostým, který na sebe navlékl – a použil při útěku ze zamčeného objektu. „Byť oblečen jako jeptiška, dostal během chvíle „ďábelský" plán, který okamžitě realizoval," poznamenal v pátek Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie.

„Aktivoval poplachové požární zařízení a čekal, až na tento alarm někdo zareaguje. A čekat nemusel dlouho. Během chvilky se dostavili kompetentní zaměstnanci, kteří, aniž by to tušili, otevřeli nenechavci ústupovou cestu," připomněl Hulan s dodatkem, že jakmile byl vzduch čistý, pachatel z místa utekl.

Poznáte pachatele?

Podezřelého muže vyšetřovatel obvinil z krádeže a vzhledem k tomu, že také snažil zakrýt všechny stopy vystříkáním hasicího přístroje, má na triku rovněž poškozování cizí věci. Způsobil škodu dosahující několika desítek tisíc korun. Pokud bude odsouzen, může mu hrozit až dvouletý pobyt v prostředí, kde všichni nosí kostým shodného střihu: vězeňský mundúr.

Tím že byl podezřelý dopaden a vyslechl obvinění, ale prošetřování věci nekončí. Policejní detektivové zkoumají, zda nemá na svědomí ještě další podobné skutky.

Zveřejnili proto videozáznamy s případem spojené a obracejí se na veřejnost s žádostí o spolupráci. „Pokud má kdokoliv z občanů informace k případné protiprávní činnosti tohoto muže, nechť nám je předá prostřednictvím linky tísňového volání 158," vyzval Hulan.