Do Rytířovy ulice na Lhotce je přivolal náhodný svědek, který si na chodbě domu všiml jednak kapek krve, jednak otevřených dveří jednoho z bytů. Policisté pak na místě zjistili, že uvnitř není ani noha – krev na chodbě ale dávala na srozuměnou, že se odehrálo něco zcela nevánočního. Dozvěděli se také, že předtím se z bytu ozvaly rány – načež vyběhl cizí muž a za ním starší muž, který tam bydlí.

Pětaosmdesátiletého seniora, který, jak se ukázalo, pronásledoval zloděje, se podařilo najít v okolí domu. Uvedl, že byl právě okraden, a popsal muže, který se zločinu dopustil.

Na muže, na něhož popis seděl jak ulitý, policisté natrefili téměř vzápětí, informoval ve čtvrtek Jan Daněk z ředitelství pražské policie. „Chtěli ho zadržet – on se však dal okamžitě na útěk do nedalekého lesíku, kde byl po pár desítkách metrů dostižen a zadržen," uvedl Daněk.

Násilí se lupič nevyhýbal

Prošetřování případu ukázalo, jak se věci odehrály. Devětadvacetiletý muž, který tvrdil, že přichází kvůli kontrole, se doslova vnutil do seniorova bytu. Kontroloval ale jedině to, co by se dalo odnést.

Když našel peníze, desítky tisíc korun volně položené na kuchyňské lince, nemínil se nijak zdržovat. Hotovost popadl a chtěl zmizet. Majitele bytu, který se mu na odchodu postavil do cesty, se nezopakoval napadnout; dal mu facku a strčil do něj tak vehementně, až ho srazil na zem. Pak mu již v odchodu s kořistí nikdo nebránil.

Podezřelého, u něhož policisté našili všechny ukradené bankovky, kriminalisté nyní stíhají pro krádež a porušování domovní svobody. „V případě odsouzení mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody, podotkl Daněk.