„Ve věci verbálního napadaní našich hlídek, lze v obecné rovině konstatovat, že se tak občas děje. Některé mladistvé osoby podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu jsou arogantní a vulgární, není to však pravidlem," uvedl Jan Čihák, mluvčí pražských strážníků.

Ti evidují od začátku letošního roku, 16 případů sprejerství, přičemž strážníci zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu už 22 osob. 
Z nichž byla do 15 let věku jedna osoba, sedm osob od 15 do 20 let a nad 20 let 14 osob.

Z celkového počtu se podle mluvčího Čiháka na porušování zákona podílelo šest cizinců. Aktuální je pondělní případ ze sídliště Petrovice. Tam nezletilý chlapec půjčil jinému chlapci koloběžku. Ten ji ovšem nevrátil a rozebral ji na jednotlivé díly, které použil na svou vlastní koloběžku. Nezletilec byl krátce na to dopaden.

Mladí delikventi škodí na Jižním Městě, v poslední době i na Barrandově, ve Stodůlkách, či Modřanech. Například na Jižním Městě vyšetřovatel řešil případ, kdy pětice mládenců vykradla za půl roku asi tři sta aut. Garáž, která sloužila jako skladiště, byla přeplněna nakradenou elektronikou. Přitom nejde zdaleka jen o neškodné klukoviny. „Vyšetřujeme i loupežná přepadení, ozbrojená vloupání či distribuci drog,“ doplnil oslovený detektiv 
s tím, že případů vzájemných rvaček mládeže už ani nelze spočítat.

Mládež ze sídlišť označují psychologové jako velmi rizikovou. Pramení především 
z prostředí paneláků, které nenabízí příliš možností, jak trávit volný čas, a lidé se tu pouze míjí cestou do práce a domů. 

Oslovení kriminalisté tvrdí, že koncem devadesátých let žilo nejvíce mladých delikventů na sídlištích Jižního Města. V současnosti se stávají rizikovější Modřany, Stodůlky, Lhotka a Barrandov.

„Před třemi lety jsme zahájili užší spolupráci s policií, podporujeme a organizujeme preventivní opatření a spolupracujeme při bezpečnostních akcích,“ uvedla radní Lucie Michková, předsedkyně Komise pro bezpečnost 
a prevenci kriminality v Praze 4. Což se podle policie již projevuje třeba na sídlišti Lhotka, kde kriminalita mladistvých doznává pokles.

Rodiče stresovali, parta chválila

„Schází se v hernách, diskotékách a restauracích, a odtud už je jen krok k drogám, gamblerství a kriminální činnosti,“ poznamenal psycholog Vlastimil Linhart, který pracoval se stovkami nezletilých delikventů v českých diagnostických ústavech. Ne všichni delikventi však pocházejí z neúplných či sociálně slabších rodin. „Měli jsme 
i případ školáka, jehož veleúspěšní a bohatí rodiče nutili 
k nadstandardním výkonům. Vůbec nebrali ohled na jeho záliby, musel se stále v něčem zdokonalovat. Chlapec pak žil v neustálém stresu, a to se rodičům později vymstilo,“ sdělil psycholog.

Smutná tečka za tímto případem měla podle psychologa počátek v partě sídlištních delikventů. Ta školáka přijala a hlavně dovedla pochválit. Chlapci stoupalo sebevědomí, zároveň klesala sebereflexe a šikmá plocha se začala nebezpečně naklánět. Porušení zákona a následky řádění sídlištního dětského gangu na sebe taky nedaly dlouho čekat.

Prostředí pražských betonových džunglí je podle Vlastimila Linharta pro mladé zločince jako stvořené: tady zkouší první drobné krádeže a plánuje stále odvážnější výpravy za lupem.

Trestné činy mládeže v číslechPrvní čtvrtletí roku 2013 spácháno 72 skutků.

Trestné činy 2013 celkem spácháno 271 skutků, z toho například 1 vražda, 14 loupeží, 
5 vydírání.

První čtvrtletí 2014 spácháno 40 skutků.

Zdroj: Policie ČR

Gangy útočí, jen když jsou 
v přesile

Statistiky podílu mládeže na celkové kriminalitě tak podle odborníků budou zřejmě i nadále neutěšeně stoupat. Ne vždy se ale tyto spekulace stanou realitou.

Důkazem toho jsou statistiky z loňského roku - v Praze mělo konflikt se zákonem celkem 271 mladistvých ve věku od 15 do 17 let. Například 21 případů je evidováno jako úmyslné ublížení na zdraví. „Gangy útočí, jen když jsou 
v přesile. Klasické přepadení
v jedné osobě se děje jen na ženách, kde hrozí minimální riziko obrany.

V ostatních případech se na oběti vrhají tří až čtyřčlenné skupiny závadových osob,“ vysvětlovala hlídka strážníků, která má s mladistvými delikventy dostatek zkušeností.

V roce 2012 evidovala městská policie 86 útoků na strážníky, což je o dva více než v roce předchozím. Podle městské policie je nárůst početně sice malý, nicméně se tak děje. Navíc toto číslo se týká jen útoků skutečně dokonaných, útoky odvrácené v samotném počátku nebo dokonce dříve, než vůbec začnou, je samozřejmě mnohem více.

Hra: Vyčisti město od uniforem

Kriminalita mládeže nejsou jen samotné trestné činy. Provází je i brutalita, která se nezastaví ani před policejními hlídkami. Podle policie jsou na vině mimo jiné i počítačové hry.

„Mladistvý delikvent útok na zasahujícího policistu vysvětlil tím, že ho inspirovala počítačová hra s názvem Vyčisti město od uniforem. A že když se policii bude při zadržování urputně bránit, dělá vlastně užitečnou věc,“ popisoval nejmenovaný detektiv případ vandala školou povinného, který měl na svědomí desítky poničených motorových vozidel.

Jiný mladík zase bránil svého vrstevníka, zadrženého pro krádeže. Policie si delikventa vyčíhala na vytipovaném místě, ale nepočítala s tím, že 
v jeho blízkosti bude mít mladík kamaráda. Na hlídku při akci zaútočil, a tak policie zatkla rovnou oba.

Starosta Dalibor Mlejnský: Na Jižním Městě klesá kriminalita, máme smysluplné programy pro mladistvéPraha 11 Jižní Město jako součást největšího pražského obvodu sebou přináší i výraznější riziko přítomnosti kriminality. Vedení radnice podle starosty Dalibora Mlejnského věnuje soustavnou a trvalou pozornost problematice bezpečnosti na Jižním Městě s cílem maximálně eliminovat kriminalitu obdobných lokalit, kde je na poměrně malém území soustředěno značné množství obyvatel. Radnice proto veřejnosti poskytla takzvanou Bezpečnostní mapu Jižního Města.

„Ta je jedním ze střípků celé mozaiky opatření, kterými se snažíme bojovat za zlepšení bezpečnosti svých obyvatel a tím i za zlepšení kvality života na Jižním Městě vůbec," uvedl starosta Mlejnský. Úvodní ze souboru jednotlivých částí bezpečnostní mapy je věnována právě zmiňované kriminalitě s tím, že chce blíže poukázat na možné rizikové lokality na Praze 11, kde je nejčastěji páchána především majetková trestná činnost. Tu mají na svědomí především mladiství.

Nejčastějším trestným činem je tak vloupání do motorových vozidel. Bezpečnostní mapa na to upozorňuje rovněž jsou v ní vyznačeny ulice Bohúňova, Brandlova, Novomeského, Kloboukova, Valentova a Čenětická jako nejrizikovější lokality, kde se majitelům aut do vozidel s velkou pravděpodobností zloděj vloupá.

„Úzká spolupráce s městskou policí, cílená prevence a další opatření přinesla Praze 11 meziroční pokles tohoto druhu kriminality. Jsme si vědomi toho, jaká úskalí s sebou nese vysoká koncentrace obyvatel na relativně malém území, a tak se zaměřujeme především na prevenci," říká starosta Dalibor Mlejnský.

Radnice má proto vlastní strategii podporuje smysluplné využití volného času dětí a mladých lidí, zejména sport. „Za posledních sedm let jsme mezi kluby a oddíly, které pracují s dětmi a mládeží, rozdělili miliony korun. Snažíme se o všestrannou podporu sportu, od velmi úspěšných florbalových oddílů, přes mladé boxery z klubu Pražský rohovník po fotbalovou mládež," specifikoval starosta Mlejnský.