„Útok považuji za zbabělý akt, který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti," konstatoval ministr.

V podobném duchu se nechal slyšet i Jiří Dienstbier, jeho stranický a vládní kolega se starostí o resort lidských práv, rovných příležitostí a legislativy. V souvislosti s útokem se zmínil o tom, že jde o atmosféru, která mu připomíná 30. léta, tedy éru minulého století spojenou s nástupem fašismu a nacismu. „Nenávist se může obrátit proti jakékoli skupině," varoval Dienstbier.

Policie zatím mlčí

Všeobecně se předpokládá, že zmiňovanou nenávistí, která stála v pozadí žhářského útoku, byl zřejmě odpor vůči migrantům a lidem, kteří jim pomáhají. Napovídat tomu může jak jeho načasování na den, kdy se v Praze konala desítka demonstrací lidí odmítajících příliv migrantů převážně muslimského vyznání, ale i těch, kteří smýšlejí přesně opačně, tak i zacílení na centrum, k jehož aktivitám patří mimo jiné i sbírka ošacení pro uprchlíky.

Lidé z Kliniky jsou přesvědčeni, že útočníky maskovanými bílými kápěmi byli neonacisticky smýšlející radikálové známí i z řad fotbalových výtržníků, kteří předtím během konání jednoho shromáždění napadali své odpůrce kameny a tyčemi.

Policie, která případ vyšetřuje, již v neděli potvrdila, že v souvislosti s útokem několik lidí vyslýchala – odmítla však uvést jakékoli podrobnosti k případným podezřelým či jejich pohnutkám. „Aby nedošlo k narušení prošetřování, nelze v tuto chvíli z taktických důvodů poskytnout konkrétnější informace," konstatovala Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.

Politici naznačili

To, že názory aktivistů a kriminalistů na to, kdo je původcem útoku, se zřejmě příliš neliší, ovšem naznačil ministr Chovanec ve svém prohlášení odsuzujícím nárůst radikálních postojů „v situaci, kdy pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod".

„Česká vláda odmítla a nadále odmítá povinné kvóty. Nelegálních migrantů je díky postupu státu, který striktně dodržuje evropské i české zákony, na území ČR necelá stovka," uvedl v přímé souvislosti s počínáním pachatelů žhářského útoku na objekt Kliniky šéf resortu vnitra (který má k poznatkům z prošetřování události jistě blíže než běžní občané).

Podobně vyznělo i vyjádření starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09), která se po pondělním jednání bezpečnostního grémia (kdy na radnici byli pozváni zástupci policie, strážníků i hasičů) nechala slyšet, že uprchlická krize by neměla být řešena na úrovni emocí v ulicích.

Útok se světlicemi

Oficiálně je prozatím známo, že do Jeseniovy ulice se kolem půl osmé večer přihrnula asi 20členná skupina maskovaných osob, které hozenými kameny vytloukly okna a do prostoru označovaného jako kavárna hodily dvě hořící světlice, které zapálily závěs a sedací soupravu; poškodily také podlahovou krytinu.

Osmnáct lidí, kteří byli uvnitř, muselo utéct před kouřem. Jednoho muže odvážela sanitka do nemocnice k ambulantnímu ošetření; zranění, zřejmě způsobené hozeným kamenem, si vyžádalo několik stehů na čele. „Kriminalisté v této věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, obecné ohrožení a poškození cizí věci," uvedla Martínková.

Způsobenou hmotnou škodu aktivisté odhadli na 60 tisíc korun; k podobné cifře dospěli i zasahující hasiči, kteří plameny zdolali během čtyř minut. Pavlína Adamcová z jejich centrály připomněla odhad vyčíslený na 50 tisíc. „Včasným zásahem bylo uchráněno cca 500 tisíc korun," doplnila s tím, že požár se mohl rozšířit na obytné místnosti v prvním patře a na vstupní halu objektu.

Centrum funguje dál

Na činnost Kliniky, která vedle prouprchlických aktivit pořádá neziskovou formou také třeba výuku jazyků, promítání, koncerty či přednášky, nebude mít útok žádný dopad. Na tom se už v noci na neděli shodovali aktivisté odklízející následky řádění žhářů – a stejné odhodlání zaznívalo na shromáždění příznivců a podporovatelů, svolaném na nedělní odpoledne. Mezi účastníky nechyběla ani primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Uvedla, že je šokována napadením lidí, kteří se snaží pomáhat jiným.

Možnost využívat objekt někdejší polikliniky patřící sátu získali aktivisté loni na jaře na dobu jednoho roku. Bezplatná výpůjčka vyprší v březnu.

Demokracii mají ubránit trestyKauza útoku na objekt Kliniky se v pondělí dokonce stala tématem jednání celého kabinetu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po zasedání vlády uvedl, že očekává nezávislé a důsledné policejní vyšetřování, které povede k odhalení konkrétních pachatelů. Vláda podle jeho slov nehodlá tolerovat útoky proti lidským právům a principům demokracie. Kdo porušuje zákony, musí počítat s tím, že stát bude takovéto jednání postihovat, řekl Sobotka novinářům.

„Jakékoli zastrašování, šíření nenávisti, či dokonce násilí je v demokratické společnosti nepřijatelné," vzkázal prostřednictvím médií veřejnosti premiér, který zdůraznil: jakékoli zastrašování a šíření nenávisti je nepřijatelné a demokratická společnost musí chránit hodnoty, na kterých stojí.

Stejnou myšlenku v pondělí podpořil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který se připojil k odsouzení útoku. „Zápalné láhve do demokracie nepatří, ty patří do válečného stavu," prohlásil. Ve stejném duchu se vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO): „Někdo se pokoušel vniknout násilně do objektu, házel zápalné láhve a rozbíjel skla; to se v Praze 21. století dít nemůže!"

Údajné excesy prověří hned ze tří úrovní. Vlastně ze čtyř

Velký rozruch stále trvá kolem shromáždění, demonstrací a pochodů – protiuprchlických a protiislámských i naopak vstřícných a vítajících – jichž se v sobotu v Praze dohromady zúčastnilo odhadem kolem deseti tisíc lidí. Na několika místech se názoroví protivníci setkali – vážnějším střetům se ovšem podařilo zabránit početným silám policistů, kteří se snažili znepřátelené skupiny udržovat odděleně od sebe.

„Jsem rád, že Policie ČR zvládla udržet situaci pod kontrolou," pochválil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V podobném duchu se vyjádřil i ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

„Přesvědčil jsem se jak na řídícím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně dle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace," uvedl policejní ředitel. Zdůraznil profesionální nasazení a přístup policistů – právě tím se podle jeho slov dařilo „zabránit nejednomu vyostření situace".

Faktem ale zůstává, že vzrušené debaty – především na internetu, na sociálních sítích i na některých zpravodajských serverech – se již od víkendu nevedou o tom, co se policistům povedlo, ale naopak: o tom, co se nepodařilo. Alespoň údajně nebylo zvládnuto. Jedná se o několik kritizovaných momentů.

Napadení přenosového vozu

Nejviditelnějším bylo zprvu napadení přenosového vozu veřejnoprávního Českého rozhlasu na Hradčanském náměstí, kde prý policisté pouze přihlíželi počínání výtržníků snažících se proniknout dovnitř a narušit vysílání a odpojili elektrocentrálu – přičemž údajně uniformy nereagovaly ani poté, co byly přímo požádány o pomoc. Šíří se také obviňování policie ze strany některých aktivistů hovořících o údajném nasazení kriminalistů v civilu jako provokatérů ovlivňujících počínání maskovaných agresorů.

Z policejních zdrojů v pondělí zaznívaly hlasy, že k ničemu takovému nedošlo a nejedná se o nic jiného než o neférový útok mající v rámci propagandy znevažovat dobrou práci policistů. Pod tlakem neutuchající veřejné diskuse, jíž se chopila médie a do níž začali s až nečekanou aktivitou vstupovat i politici, se vedení pražské policie rozhodlo v pondělí prozradit více, než zřejmě původně zamýšlelo.

V některých z maskovaných útočníků již byli odhaleni radikální extrémisté z fotbalového prostředí – a nemaskovaný muž, který se snažil agresory oslovovat, nebyl koordinátor jejich akce, nýbrž kriminalista s úkolem eliminovat střety názorově odlišných skupin, uvádí mimo jiné prohlášení, které vpodvečer zveřejnil Jan Daněk z ředitelství pražské policie (viz prohlášení policie níže).

Důkladné prověření incidentů

Veškerá vznesená obvinění pečlivě prošetří kontrolní orgány Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy – ať už jde o údajnou nečinnost, nebo namítaná pochybení konkrétních policistů, ujišťovala už v noci mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Prověřování však nezůstane jen na pražské úrovni, plyne ze slov policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

„Selhání jednotlivců v tuto chvíli nemohu ani potvrdit ani vyloučit, proto zákrok po dohodě s ministrem vnitra i ředitelem Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy nechám prověřit; stejně tak některé incidenty, na které upozornily sdělovací prostředky a někteří jednotlivci na sociálních sítích," konstatoval Tuhý. Zmínil se o tom, že podrobně budou vyhodnoceny například záběry pořizované přímo během akce.

Šetření se ovšem šplhá až do nejvyšších pater, naznačuje Chovancovo vyjádření. „Na kontrolách se bude podílet i odbor interního auditu ministerstva vnitra," uvedl šéf resortu. „Výsledky tohoto šetření chci mít k dispozici do dvou týdnů. Následně s nimi seznámím veřejnost," slíbil ministr. I tak se dohadování o postupu policie protáhne až do doby, kdy už v široké veřejnosti zřejmě bude téměř zapomenuto, oč jednotlivým táborům demonstrantů šlo a co hřímali do davů řečníci z lidu i ti nejvýraznější.

Práce pro generální inspekci

Zřejmě ještě poněkud déle bude třeba počkat na výsledky šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která začíná prověřovat, zda se některý konkrétní policista nedopustil trestného činu. V pondělí mluvčí inspekce Radka Sandorová uvedla, že její instituce obdržela podnět, kterým se bude „naprosto standardně" zabývat; jde ale o natolik čerstvou věc, že jakkoli podrobněji ji nelze komentovat.

Pochybení policistů mělo podle hlasů některých kritiků souviset i s tím, že nebyli zatčeni účastníci demonstrace se zakrytými obličeji – často označovaní za pravicové radikály – napadající průvod levicově orientovaných aktivistů. Účastnit se veřejných shromáždění se zahaleným obličejem totiž zákon nedovoluje (stejně jako mít na demonstraci u sebe předměty použitelné jako zbraň).

Odpoledne do debaty vstoupil také minstr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), a to poměrně rázným vyjádřením právě k tomuto tématu: hovoří o selhání policie. Podle jeho slov není důvod nechávat dva týdny na prošetřování, jak avizoval ministr vnitra Chovanec; je na místě vyvodit odpovědnost vůči velitelům, kteří nedali pokyn k zásahu. „Máme video, kde jsou lidé, kteří jsou ozbrojení a mají maskovaný obličej – a na které v klidu dohlíží nějaká policejní skupina; na tom není co prošetřovat," míní Pelikán.

Prohlášení pražské policieKategoricky odmítáme spekulace, že by při střetu dvou skupin s protichůdnými názory na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká byl někdo z maskovaných útočníků policista nebo se jednalo o policejně řízenou akci. Kriminalistům se do této chvíle již podařilo zjistit totožnost některých z maskovaných útočníků; jedná se o radikální extremisty z fotbalového prostředí. Jejich jednání, které bylo zadokumentováno, bude standardně prověřováno pro podezření z protiprávního jednání. Policisté se budou zabývat i podezřením z přestupku proti zákonu o právu shromažďovacím v souvislosti s maskováním obličejů těchto útočníků.

Rovněž důrazně odmítáme spekulace, že muž na záběrech v hnědé bundě s šálou okolo krku řídil celou akci nebo jakkoliv napomáhal útoku. Právě naopak! Jednalo se o kriminalistu, který byl velen na sobotní bezpečnostní opatření a jeho úkolem bylo mimo jiné eliminovat možné střety názorově odlišných skupin. Na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká v jednu chvíli hrozilo, že k takovému střetu dojde, proto kriminalista zkoordinoval policisty v uniformě, aby oddělili zátarasem obě skupiny, než na místo dorazí posily.

Mezitím začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo. V této souvislosti patří jemu a jeho uniformovaným kolegům obrovský dík za jejich statečnost, že se nebáli postavit takové přesile. Jak řekl ředitel pražské policie Miloš Trojánek: „S těmito policisty se hodlám sejít a poděkovat jim za jejich práci a odvahu, kterou ukázali!"

K dotazům a spekulacím, které se množí ohledně vstupu maskovaného útočníka během incidentu do dveří budovy na adrese Thunovská 9, uvádíme, že se jedná o budovu ministerstva vnitra, kterou využívá Policie ČR jako technické zázemí. Z našich zjištění a vyhodnocením pořízených záznamů vyplývá, že se jednalo o náhodný vstup resp. vpád účastníka protestu, který zde hledal útočiště. Nakonec mu to však nebylo nic platné, jelikož přístup do útrob budovy nebyl možný. Vzhledem k tomu se téměř vzápětí ocitl zpět na ulici.

Co se týče případných konkrétních pochybení či podezření z údajné nečinnosti policistů, pražská policie již v průběhu včerejšího dne informovala v tiskovém prohlášení o skutečnosti, že postup policie v souvislosti se sobotním bezpečnostním opatřením v metropoli je předmětem dalšího šetření kontrolních orgánů krajského ředitelství policie a policejního prezidia.

Zdroj: Jan Daněk, Policie ČR Praha

Čtěte také: Policie šetří útok na Kliniku pro výtržnictví a obecné ohrožení