Třináctiletý trest za vraždu své manželky Ireny, dcery spisovatele Ondřeje Neffa, uložilve středupražský městský soud devětatřicetiletému Robertu Neffovi Novákovi.

„Omlouvám se všem, kterým jsem způsobil bolest“ prohlásil během závěrečné řeči Neff Novák. Po vraždě své ženy předstíral, že ji hledá, dokonce a s kamarády vylepoval po ulicích letáky. U soudu se ale nakonec k činu přiznal.

S Irenou měli dlouhodobý problém, prý se často hádali. Osudného 23. února na něj manželka podle jeho slov začala slovně útočit, údajně ho i vyzývala, ať ji třeba klidně zabije. Vtom ji začal rukama škrtit, a když upadla do bezvědomí, ještě ji omotal krk elektrickým kabelem a zatáhl. Mrtvé Irenino tělo nakonec odvezl na Berounsko, kde ho mezi obcemi Kuchař a Vysoký Újezd zakopal.

„On svého činu nelituje, lituje sám sebe,“ uvedl na adresu svého zetě spisovatel Ondřej Neff. Odmítl také, že by jeho dcera byla taková fůrie, jak ji popisoval obžalovaný. „Doufám, že se očistilo jméno Ireny Neffové, která byla mladá, vzdělaná a dynamická žena,“ uvedl na závěr procesu soudce Petr Braun. Neff Novák se na místě vzdal práva na odvolání.

JIŘINA ZÁVODSKÁ