"Již před rokem jsem se omluvil, že se článek dosud nenalezl. Také jsem uvítal rozhodnutí odvolacího soudu, protože je prokázáno, že Peroutka byl na základě objevených textů fascinován nacismem," řekl Zeman. Tentýž soud mu však nařídil omluvu. Kancelář prezidenta podala ještě dovolání, které však nemá odkladný účinek.

Kaslová se chce exekučním návrhem domoci omluvy. Případ má nyní na stole soudní exekutor, který může kanceláři prezidenta opakovaně udělovat pokutu až do výše 100.000 korun.

Omluvu za dehonestující výroky měl Hrad podle rozsudku ze začátku září zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" je novinář Jan Stránský.

Čtěte také: Hrad se za tvrzení o Hitlerovi neomluvil. Případ skončil u exekutora