Kontroloři se podle slov Ivany Kurkové z Celního úřadu pro hlavní město Prahu zaměřili především na dodržování zákona o zaměstnanosti.

„V průběhu akce bylo zkontrolováno celkem 261 osob - a z toho bylo zjištěno ve 188 případech porušení zákona. Nejčastěji zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči úřadu práce - nebo cizinci neměli platné pracovní povolení," shrnula Kurková prověrku dokumentů všech pracovníků nalezených na staveništi, která se protáhla na celé dopoledne. Jinými slovy: jen u 73 ze 261 kontrolovaných dělníků nebyl shledán nějaký problém.

Kontroly zaměstnanců pořádají celníci vytrvale - a to na pracovištích různého charakteru: od malých večerek přes provozovny střední velikosti až třeba právě po obří stavby. Loni jich uskutečnili celkem 129, při nichž prošlo prověrkou dohromady 495 osob. Jednoznačně se při tom prokázalo, že ne vždy je všechno v pořádku. Pěti cizincům chybělo povolení k pobytu na území České republiky, 77 jich nemělo pracovní povolení - a ve 197 případech zaměstnavatel nesplnil oznamovací povinnost.

Za zjištěné nedostatky přitom hrozí přísné sankce. „V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost, může mu být uložena pokuta až do výše 100 tisíc korun - a jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt milionu korun do deseti milionů," zopakovala Kurková v úterý informaci, kterou Deníku sdělila už ve čtvrtek přímo na místě kontroly.

Operace Uran

Kontrola na stavbě se uskutečnila v rámci rozsáhlé operace Uran, která se konala v závěru uplynulého pracovního týdne na území IV. obvodu pražské policie. Sestávala z několika dílčích akcí, mezi nimiž nechyběl ani rozsáhlý dopravní zátah na Jižní spojce během noci na sobotu. Také do něj se celníci zapojili.

Částečné uzavírky jedné z páteřních komunikací Prahy, při níž se policisté zaměřili na kontrolu řidičů osobních aut, dodávek i kamionů, využili příslušníci celní správy k tomu, aby si posvítili na přepravu nelegálních nákladů - zejména cigaret a tabákových výrobků. Při kontrole jim pomáhal velkokapacitní mobilní rentgen, který umožní prověřit kontrolované vozidlo rychle e efektivně - a navíc bez toho, že by bylo potřebné otvírat nákladový prostor.

Čtěte také: Noční zátah na Jižní spojce: 444 přestupků!