Prchal až do chvíle, než ho o několik ulic dál uniformy dostihly, zpacifikovaly ho a nasadily mu pouta. Pak došlo na kontrolu totožnosti. Protože mladík tvrdil, že u sebe žádné dokumenty nemá, osobní údaje nadiktoval ústně.

Zdálo se, že s želízky na zápěstích přišel k rozumu a rozhodl se spolupracovat; dokonce se během doby, po kterou strážníci čekali na ověření jeho slov, podrobil dechové zkoušce. Nadýchal 0,4 promile. Vzápětí se ovšem ukázalo, že to tohle nebude ten největší problém: při kontrole databází vyšlo najevo, že nadiktované údaje si mladík vymyslel.

Po upozornění, že lež je odhalena, už řekl pravdu – nicméně během ověřování nově sdělených údajů se opět pokusil uprchnout. Marně. Než však mohlo dojít na vysvětlování, měli strážníci jasno: databáze pohřešovaných osob prozradila, že utekl z domova. Přijeli si proto pro něj policisté.

Akce 'Mladiství a alkohol'

Odhalení na Černém Mostě přitom nebylo náhodným zákrokem. Hlídky městské policie z Prahy 14 vyrazily do terénu v rámci preventivně-bezpečnostní akce výmluvně nazvané Mladiství a alkohol, zaměřené nejen na kontrolu mladičkých konzumentů, ale i obecně na požívání alkoholu na veřejnosti. První „úlovek" se dostavil již kolem osmé večer.

Také na Černém Mostě; v tamější ulici Bryksova, kde si strážníci nedaleko nákupního centra všimli skupinky osob, která popíjela. O co jde, nebylo zprvu zřejmé – ovšem v okolí nebylo možno přehlédnout několik odhozených láhví od alkoholu. Mládež ve věku 16 a 17 let se podrobila dechové zkoušce – a dva mladíci nadýchali: jeden 0,4 promile, druhý dokonce dosáhl okrouhlé hodnoty 1,0.

Ani jeden z mladých mužů na tom nebyl tak zle, aby bylo třeba volat sanitku, a tak došlo na volání rodičů. „Strážníci je předali zákonným zástupcům a zjištěné poznatky předali k dořešení odboru sociálně-právní ochrany dětí příslušné městské části," stojí v záznamu o události.

Čtěte také: Opilý mladík bez papírů se chtěl projet po Praze