Spojovalo je něco jiného: taxikářské řemeslo. A také fakt, že oba byli zavražděni v noci ze čtvrtka na pátek, a to v bezprostřední souvislosti s výkonem svého povolání.

Zjištění kriminalistů z oddělení vražd tlumočila v sobotu odpoledne Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie. Detektivové z mordparty jsou si podle jejích slov vědomi, že zveřejněním získaných poznatků si mohou ztížit práci při pátrání po pachateli či pachatelích - mlčet ale nemohou.

Je namístě varovat ostatní taxikáře působící v Praze! „Detektivové informují veřejnost, a hlavně řidiče taxislužby v metropoli, aby upozornili na rizika spojená s výkonem této činnosti," poznamenala Jeřábková.

Poslední jízda

Kriminalisté již vědí, že oba taxikáři měli totožnou zakázku: odvézt zákazníky z centra Prahy, kde je pachatel či pachatelé zastavili, na okraj města. Vyhověli - a tahle jízda byla jejich poslední. Vrah či vrazi, případně jejich společníci, pak s jejich auty odjeli. „Obě vozidla, která pachatel (či pachatelé) po činu odcizili, již detektivové vypátrali a zajistili pro potřeby dalšího vyšetřování," uvedla Jeřábková.

Jaká je vzájemná vazba mezi oběma případy - těla zavražděných pří byla nalezena necelých sto metrů od sebe - policisté zatím nekomentují. „V současné chvíli je ještě velmi brzy na potvrzení i na vyvrácení jakékoli případné souvislosti mezi jednotlivými případy," připomněla Jeřábková.

Los osudu?

Vraždy taxikářů nejsou v metropoli ojedinělé. Bohužel. Alespoň v posledních letech se objevují opakovaně. Zpravidla mají loupežný motiv, kdy vrah vytáhne nůž nebo střílí kvůli pár tisícovkám tržby - a oběť je vybraná zcela náhodně: Losem osudu. Špatné místo ve špatném čase.

Z tohoto schématu ale zřejmě vybočuje zatím neobjasněný mord, jehož obětí se stal na sklonku ledna 42letý muž z Kladenska, taxikařící v Praze s automobilem Honda CR-V. Právě v tomto voze bylo jeho tělo nalezeno v Lužické ulici na pražských Vinohradech poté, co svědek upozornil na tři dny odstavený taxík.

I tento muž byl zastřelen - a zřejmě také v souvislosti s cestou k hranicím metropole. Nasvědčoval by tomu alespoň jeho tablet nalezený u Jílového u Prahy, kde byl přístroj nejspíš vyhozen z vozu.

Také aktuální případy z Uhříněvsi do stereotypu náhodných útoků nezapadají. K tomu však kriminalisté z mordparty prozatím nemají žádný komentář. Potvrdili ale, že i oni v rámci vyšetřování uvažují podobně: ano; součástí řešení nynější závažné kauzy je i porovnávání obdobných případů z minulosti…

Čtěte také: Dva muže v Uhříněvsi někdo v polích zastřelil