V případu podle vyšetřovatelů figuruje jméno francouzského města proslaveného závodním okruhem – v tomto případě jde ale o příjmení údajného prodejce. Že by měl pachatel smysl pro humor?

Policejní detektivové zjistili, že muž vystupující pod jménem Martin Lemans slíbil hned několika lidem zprostředkování nákupu auta ve Velké Británii – a také zajištění dovozu vozidla. „Všem zájemcům cestou e-mailů sdělil podmínky prodeje a převozu vozidla, které si vybrali na internetu,“ osvětlila policistka Kropáčová podstatu podvodu.

Zkušenost ukázala, že zájemci o auta byli nebývale důvěřiví. Ačkoli vysněné auto viděli jen na snímku a s obchodníkem se nikdy nesetkali, na jím určený účet neváhali zasílat desítky tisíc korun. Nevarovalo je ani to, že na rozdíl od jiných prodejců byly nabídky muže z internetu podezřele levné.

Stejný trik uplatnil pachatel hned několikrát, čímž si přišel na statisíce. Jeho finta je přitom prostinká: komunikuje jen do chvíle, než dostane peníze. Pak se odmlčí. A netřeba připomínat, že zájemci se auta nedočkali.

„Kriminalisté se těmito případy velmi intenzivně zabývají a po podvodníkovi pátrají,“ konstatovala Kropáčová s tím, že o spolupráci čeští vyšetřovatelé požádali prostřednictvím Interpolu i kolegy ve Velké Británii.

Policisté radí, jak nenaletět

Kontakt s prodávajícím neomezujte pouze na e-mailJe-li prodávající obchodník, navštivte jeho webové stránky. Hledejte kontakty a informace o sídle a právní formě společnostiVždy vyžadujte fyzickou prohlídku vozidla a testovací jízduNeposílejte žádné zálohy dopředuV případě že cena vozidla je velmi nízko oproti normálu, buďte obzvlášť pozorní a ostražití