Incident se stal 31. března 2016, tedy den poté, co Prahu opustil čínský prezident. Student, který s kamarády odcházel z Riegrových sadů, začal vykřikovat na hlídku policistů a vojáků, že by se měli za zásahy v souvislosti s návštěvou stydět. Policisté tvrdí, že jim vulgárně nadával.

Zdravotní záchranná služba. Ilustrační foto.
Svědkyni v kauze smíchovské vražedkyně odvezla od soudu sanitka

Velitele pokřikování mladíka pohoršilo 

Proto ho legitimovali a nakonec spoutali - údajně si mysleli, že vyndává z kapsy zbraň, ačkoliv to byl telefon. Na služebně se pak podle obžaloby dočkal několika pohlavků. Státní zástupkyně poukazuje mimo jiné na to, že tak tvrdý zákrok nebyl potřeba a že mladíkovi vznikla bezdůvodná újma.
Velitel zákroku v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 2 jako svědek uvedl, že ho pokřikování mladíka pohoršilo - ačkoliv připustil, že mu vlastně nebylo moc rozumět. "Rozhodli jsme se toho muže zkontrolovat, protože se nám jeho jednání nepozdávalo. (…) Chtěli jsme skupince nějakým způsobem domluvit, jak se mají chovat," popsal.

Znalec Jiří Doleček.
Znalec z Janouškovy kauzy dostal u soudu podmínku

Mladík prý neuposlechl výzvy 

S kolegou Nekvapilem proto skupinu dojeli policejním autem. Mladík prý jako jediný pokračoval v cestě a zastavil se až po několikáté výzvě. Potom se odmítal legitimovat. "Pořád se ptal, proč má předložit občanský průkaz. (…) Řekli jsme mu, že vzbudil veřejné pohoršení, jelikož tam byli i civilisté," řekl policista.
Devatenáctiletý student po poučení, že by mohl být předveden na služebnu, průkaz přece jen předložil. Podle velitele byl ale nadále agresivní. Na dotaz státní zástupkyně policista upřesnil, že mladík "přistupoval ke služebnímu vozidlu a nahlížel do něj". „Nedodržel bezpečnou vzdálenost od kolegy, to je pro nás rizikové chování. Zajistili jsme ho, protože neuposlechl výzvy, aby se nepřibližoval k vozidlu," vysvětlil, proč policisté pokračovali k zákroku, i když zjistili, že mladík nemá zbraň.

Soud. Ilustrační foto.
Strany volají po zrychlení soudů a po alternativních trestech

Policistům hrozí až pět let

Na služebně prý nejdříve policistům vyhrožoval, po určité době se ale uklidnil a nakonec se omluvil, takže ho propustili.Soud dnes vyslechl i mladíkova kamaráda, který tvrdí, že neslyšel, co student na adresu policistů pronesl. V září bude vypovídat zbytek skupinky včetně dívky, jež zadržení natočila na mobilní telefon.
Obžalovaným policistům hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Nekvapil s Koppem už dříve popřeli, že by studenta na služebně napadli. Po incidentu nebyli postaveni mimo službu.

Soudní přelíčení. Ilustrační foto.
Spor mezi státem a kamenolomem bude soud projednávat v říjnu

Po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga čelila policie kritice za některé zásahy proti projevům nesouhlasu s čínskou politikou. Podle vlastního interního šetření ale chybovala pouze v budově filmové a televizní fakulty, kam policisté přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám.