Namísto původního 10měsíčního trestu s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku mu odvolací senát pražského městského soudu trest prodloužil o půl roku. Pravomocně mu uložil 18 měsíců, ale stále podmíněně. Také zkušební doba se protáhla – na tři roky.

Čtěte také: Devítiletý trest za znásilňování florbalistů soud potvrdil

Pomeje pochybení odmítá, soudy ale o vině nepochybují. Prohřešek souvisí s osmimilionovou bezúročnou půjčkou, poskytnutou před 11 lety Státním fondem na podporu a rozvoj české kinematografie. Peníze měl Pomeje splatit do 18 měsíců od premiéry, což se ale nestalo. Úspěch filmu ale nepřineslo ani angažování populárního režiséra Zdeňka Trošky. Pomejemu, jehož společnost se ocitla v úpadku, tak peníze chyběly. I na takový případ ovšem smlouva pamatovala. Pomeje měl za daných okolností státnímu fondu poskytnout filmová práva – ani to však neučinil. Převedl je na jinou firmu – a současně nechal přepsat na tehdejší manželku byt a auto. Podle obžaloby proto, aby se nastaly majetkem spadajícím do konkursu. O těchto majetkových transakcích bude jednat obvodní soud znovu; tuhle část kauzy vrátil odvolací senát k novému projednání.

Půjčka od státního fondu zdaleka nebyla jediný zdroj finančních problémů, které Pomejemu natočení Andělské tváře přineslo. Svůj díl viny na problémech, v nichž se ocitl, sice herec v minulosti připouštěl – chyby ale viděl i jinde. Nejprve to prý bylo nepříznivé hodnocení snímku v tisku, které se podepsalo na ohlasu filmu u diváků, následně měl herec vážné výhrady k činnosti správkyně konkursní podstaty. Ta naopak kritizovala jeho přístup, který lze vyjádřit slovem nespolupráce.