Z pohledu policie nic mimořádného; vlastně drobnosti – ovšem přece jen jasný signál: tahle noc bude rušná. A dlouhá. Nezůstalo však jen u zákroků policistů a strážníků. To se posléze potvrdilo – byť ještě do půlnoci se mohlo stát, že mrazivé silvestrovsko-novoroční oslavy budou tentokrát poměrně klidné.

Postupně však přibývalo zvláště zásahů u potyček lidí ovlivněných alkoholem, a to v restauračních zařízeních i přímo na ulici. Zřejmě nejvypjatější momenty přinesl zásah v baru v Krakovské ulici. Tam jeden z hostů použil plynovou pistoli, připomněla v neděli mluvčí policie Andrea Zoulová. „Naštěstí se situace uklidnila," uvedla.

Hořely i vánoční stromečky 

Většinou policisty zaměstnávaly drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití či majetku, konstatovala Zoulová. Kriminalisté v civilu odhalili hned několik případů krádeže a zneužití cizích platebních karet – a na policejní služebně skončili tři cizinci podezřelí z dealerství drog; návykové látky nabízeli turistům přímo na Václavském a Staroměstském náměstí. Jistou kuriozitou se stalo nepovolené použití dronu nad památkovou zónou Staroměstského náměstí.

Záchranáře nejprve zaměstnalo několik pacientů, kteří to přehnali s alkoholem nebo si přivodili drobná zranění při manipulaci s pyrotechnikou; převážně popáleniny nebo zranění v obličeji. Hasiči, pro něž večer začal dvěma stromečky hořícími po použití prskavek (což si dohromady vyžádalo škodu vyčíslenou na 150 tisíc korun), likvidovali do půlnoci několik drobných ohňů od rachejtlí – včetně požáru zateplení panelového domu na Chodově.

Hasiče zaměstnávaly i mylná hlášení 

Zkušenost ovšem ukazuje, že hlavní nápor přichází až po půlnoci. Potvrdilo se to i tentokrát. Celkem pražští hasiči zasahovali do šesté ranní u 20 požárů, shrnula Pavlína Adamcová z jejich centrály, podle jejíchž slov nejčastěji hořely porosty, kontejnery a popelnice – ale třeba i papírová krabice na balkoně.

Většina ohňů zřejmě souvisela s používáním pyrotechniky s používáním pyrotechniky; třeba požár kontejneru na textil v křižovatce ulic Na Zámecké a Otakarova na po pomezí Vršovic a Nuslí byl ovšem deset minut po půlnoci zcela jistě založen úmyslně. Pražské hasiče zaměstnaly také tři mylná hlášení elektronické požární signalizace, asistence u dopravní nehody s autem na střeše a osm technických zásahů (třeba otevírání bytu, záchrana z výtahu, ale i čerpání vody).

Jeden z případů už řeší policie 

Pyrotechnika zaměstnala i pražské záchranáře, jež posílily i týmy Ambulance Meditrans, Pragomediky plus a Záchranná služba Asociace samaritánů ČR. Přímou souvislost s ní měla pomoc 12 pacientům; dva z nich utrpěli vážné úrazy; exploze je připravily o prsty, což zdravotníci označují jako „ztrátové poranění".

Případ ženy, která na Václavském náměstí neodborně manipulovala s římskou svící a ta jí explodovala v ruce, řeší policie jako trestný čin, poznamenala Zoulová. „Jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti," upřesnila.

Došlo i na rvačky 

Do pražských nemocnic vozili pacienty i středočeští záchranáři. Z Prahy-východ transportovali do vinohradské nemocnice chlapce, kterému krátce po půlnoci způsobila pyrotechnika popáleniny předloktí, rovněž ještě téměř dítě, mladistvý z Prahy-západ, putoval na jednotku intenzivní péče nemocnice v Krči.

Důvodem byla těžká intoxikace alkoholem blížící se téměř bezvědomí, uvedla Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů. Ta také připomněla, že došlo i na rvačky podnapilých osob.

Oheň způsobilo zapalování krbu pomocí benzínu

Na Praze-východ si hospodský konflikt vyžádal ošetřování tržného zranění a odvoz pacienta do nemocnice. Hasiči ve středních Čechách zaznamenali z 33 událostí rovnou třetinu požárů, připomněl v neděli Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. Většinou šlo o drobné požáry od pyrotechniky; největší z těchto ohňů vypukl v berounském paneláku, kde dopadla rachejtle na krabici s cukrovím položenou na parapetu a plameny poškodily plastové okno.

Vážnější ohnivé maléry přinesly zapalování krbu s pomocí benzinu v Jesenici na Praze-západ (kde byl popálen jen muž) a porucha elektrického kabelu ve skladu potravin ve vinařické věznici.

Nepořádek na Václaváku se podařilo zlikvidovat 

Již pozdě odpoledne vyjely hasičské jednotky ze Staré Boleslavi a drážní tým z Nymburka na Mladoboleslavsko, kde u obce Otradovice spadlo trakční vedení před projíždějící soupravu. „Pomáhaly s evakuací 22 cestujících do náhradního vlaku, který přijel na vedlejší kolej," připomněl Holomčík zcela nesilvestrovský zá­sah.

Ve chvílích, kdy v Praze bujarost slavících lidí (včetně velkého množství cizinců) polevila, nastoupily v centru metropole do práce úklidové čety a zametací vozy – občas ještě osvětlované odlesky ojediněle odpalovaných rachejtlí. Obrovské množství nepořádku, jímž po odchodu účastníků oslav zůstalo poseto Václavské náměstí, se podařilo zlikvidovat během tří hodin – mezi třetí a šestou ranní.

Čtěte také: Konec starého roku slavily v centru Prahy tisíce lidí