Pražský městský soud v pondělí začal projednávat jeho údajnou korupční kauzu. Někdejšímu poradci expremiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení.

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr, který v březnu roku 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007, kde předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování. „Toto postavení pouze předstíral a nemohl ovlivnit budoucí rozhodování vlády," uvedl při čtení obžaloby státní zástupce Jan Kořán.

Někdejší premiérův poradce ve výpovědi nejprve dlouze popisoval svoji pracovní kariéru. Dalík mimo jiné uvedl, že pracoval pro ODS, kde se třeba se členy strany radil o volebních strategiích nebo jejich vystupování v médiích. S mnoha ministry si prý tykal. „Není pravda, že bych kontakty předstíral. Ty kontakty jsem prostě měl," nesouhlasil Dalík s částí obžaloby.

Neformální schůzky

Pak Dalík začal popisovat, jak se zúčastnil dvou schůzek, které se týkaly vyjednávání o nákupu obrněných vozidel pro armádu. „Nebyly ničím významné, byly neformální a já jsem je neinicioval," uvedl Dalík. Později dodal, že si o žádný úplatek neřekl.

Detektivové protikorupční policie na vyšetřování případu pracovali zhruba tři roky v mezinárodním týmu s policisty z Rakouska, justiční orgány pak spolupracovaly i s kolegy z USA, Izraele, Švýcarska a Španělska.

S plánem pořídit armádě nové transportéry přišla vláda Vladimíra Špidly v roce 2003. Odsouhlasila tehdy pořízení 240 nových transportérů. O dva roky později pak kabinet Stanislava Grosse (ČSSD) vypsal výběrové řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem. Ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr. V lednu 2006 pak vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Smlouvu s rakouskou firmou podepsal v červnu 2006 tehdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

O rok později ovšem pandury nevyhověly testům a vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že smlouvu se Steyrem vypoví. Den po rozhodnutí vlády ale premiér Topolánek řekl, že armáda transportéry potřebuje, ale ne takové množství. V roce 2008 už pandury testováním prošly a Topolánkův kabinet na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun. Tisk později uvedl, že Česká republika nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.