Devatenáctiletá Andrea H. si má podle jeho zatím nepravomocného rozhodnutí odsedět 15 roků, zatímco její dvě kamarádky z výchovného ústavu na Jihlavsku, kterým je dnes 17 a 18 let, odešly od soudu s tresty odnětí svobody v trvání 7,5 roku.

Rozdíl podle věku

Dívka, které se do krvavého běsnění zapojila jako zletilá – sice čerstvě, ale přece jen již 18letá – byla souzena jako dospělá, zatímco její kamarádky, jimž v době činu bylo pouhých 16 a 17 roků, byly souzeny jako mladistvé – a v takovém případě platí, že výměra trestu vychází z polovičních sazeb.

Zákon také velmi úzkostlivě chrání identitu mladistvých pachatelů (ať už skutek, kterého se měli dopustit, byl jakkoli hrozný) – a s ohledem na tento fakt je hlavní líčení až do rozsudku vedeno s vyloučením veřejnosti. Součástí verdiktu je také rozhodnutí o půlmilionové náhradě nemajetkové újmy, kterou mají odsouzené zaplatit synovi zavražděného seniora. Nejstarší z dívek také čeká protialkoholní a protidrogové léčba ústavní formou.

Brutalita bez motivu

Dvě mladší dívky, které byly před necelým rokem na útěku z pasťáku, a jejich starší kamarádka, již propuštěná ze stejného zařízení, našly loni útočiště v bytě 72letého muže v Letňanech. Tenhle azyl jim zřejmě zařídil jeho syn. Senior však měl z návštěvnic obavy – a dokonce se snažil vyjít na balkon, aby si přivolal pomoc.

Právě v té chvíli trojice slečen podle verdiktu zaútočila. Nejstarší děvče muže zezadu povalilo na podlahu, načež do něho celá trojice kopala a mlátila ho věcmi, které se zrovna podařilo popadnout – včetně skleněné mísy. V útoku slečny pokračovaly nožem přineseným z kuchyně, jímž muže pobodaly do břicha, hrudníku i zad; podle soudce Kadlece bylo prokázáno, že se do toho zapojily všechny tři. Řádění vražedkyň pak dokonalo dušení s použitím polštáře a deky.

Dívky se také dopustily obecného ohrožení, protože před odchodem z bytu chtěly mord maskovat založeným požáru. Aby plameny zlikvidovaly všechny stopy, zapnuly plynový sporák a na něj házely hořlavé věci. Použily však takové množství oblečení, že plamen udusily – a začal unikat plyn. Na útěku z místa činu s sebou dívky vzaly peněženku a mobil své oběti – kvůli jejich získání však podle soudu zločin nespáchaly. Ten vzešel jen z toho, že se s mužem neshodly.

Nejdelší trest neznamená největší vinuNejstarší z obžalovaných Andreji H., která veřejné vyhlášení rozsudku provázela ve čtvrtek pláčem (na rozdíl od mladších spoluobžalovaných, které si zachovaly kamennou tvář), hrozil za vraždu provedenou trýznivým způsobem trest v rozpětí 15 až 20 let nebo i trest výjimečný, tedy až do 30 roků odnětí svobody. Senát se nakonec přiklonil k samé spodní hranici výměry stanovené trestním zákoníkem. Nikoli ovšem kvůli tomu, že i tak je to téměř stejná doba, jakou dotyčná zatím strávila na tomto světě.

Předseda senátu Jan Kadlec připomněl, že jen kvůli ne až tak zásadnímu věkovému rozdílu byla nejstarší z obžalovaných posuzována mnohem přísněji nežli její mladší souputnice – těm při srovnatelné míře zavinění hrozily vzhledem k věku maximálně desetileté tresty.

Soudce navíc připomněl, že od spolupachatelek se neliší jen tím, že je poněkud starší. Tato dívka (v jejímž případě mimochodem reportérům na soudní chodbě neušlo, že je mnohem víc potetovaná nežli další dvě obžalované), jako jediná nad mordem spáchaným vlastně bez motivu projevila lítost – a soudce Kadlec poznamenal, že u ní jako jediné také shledal upřímnou snahu na sobě pracovat ve snaze o nápravu.

Čtěte také: Tři holčiny se z brutálního mordu zpovídají za zavřenými dveřmi