Jejich tvrzení jsou nevěrohodná – a ať tvrdí cokoli, na smrtícím útoku se podílel jeden, druhý i třetí, nepochyboval trestní senát Alexdandry Chrdleové. „Krevní stopy, které policie nalezla na oblečení obžalovaných, neodpovídají tomu, co obžalovaní uváděli," konstatovala soudkyně.

Soud přikývl žalobcům

Zatím nepravomocným verdiktem rozdělil soud obžalovaným rovných 50 roků odnětí svobody. Šestadvacetiletému Petru Brejchovi a 41letému Marku Zajacovi vyměřil po 16 letech; 44letému Josefu Řehákovi, který je recidivistou v minulosti už odsouzeným za trestnou činnost nejenom majetkového, ale i násilného charakteru, stanovil pobyt za mřížemi ještě o dva roky delší: 18letý. Kauzu ovšem ještě bude řešit odvolací senát vrchního soudu.

Krajský soud v Praze se po vyhodnocení důkazů a zvážení přednesených stanovisek znalců přiklonil k přesvědčení státních zástupců Tomáše Milce (jenž 9. června přečetl obžalobu) a Zbyňka Vondry (který v pondělí přednášel závěrečné návrhy), že na útoku se v opilosti podíleli všichni obžalovaní: seniora několika údery pěstí do obličeje srazili na zem, načež ho nejen mlátili, ale především do něj kopali a dupali mu po hrudníku. Co napadení předcházelo, není zcela jasné; podle obžaloby v útok vyústila banální hádka.

Já nic, to vše oni

Všichni souzení muži nicméně trvali na tom, že oni se do brutálního útoku nezapojili. Nejmladší Brejcha, který nevypovídal v přípravném řízení, ale promluvil až u soudu, tvrdil, že pod sítenský most, kde bylo zvykem popíjet laciné víno, osudné noci na 18. prosince dorazil až ve chvíli, kdy muž přezdívaný Dědek bezvládně ležel po útoku obou starších obžalovaných; krevní stopy vysvětloval tím, že o jeho tělo nejprve ve tmě zakopl – a když si pak na zkrvaveného muže posvítil mobilním telefonem, pod vlivem alkoholu a marihuany ho nenapadlo nic rozumnějšího než tělo odtáhnout, aby byl napadený o kus dál od útočníků.

Řehák ani Zajac naopak v jednací síni mlčeli; hovořili pouze s kriminalisty po svém zadržení. Podle jejich verze přišli pod most už opilí – a když se posléze objevil i Brejcha, společně sledovali film na mobilu; dělali při tom hluk, který probudil spícího seniora bez přístřeší.

Ten jim prý vynadal – načež dostal od Řeháka nějakou tu ránu; pak ho ovšem měl Brejcha napadnout takovým způsobem, že dokonce skákal po jeho těle.

Oni poté odešli pro další pití – a když po návratu zjistili, že je zbitý muž bez sebe, volali sanitku (což je pravda; záchrannou službu skutečně přivolali oni – ubitému muži už se však nedalo pomoci). Jak se krev oběti dostala na jejich oblečení, ovšem nevysvětlili.

Čtěte také: Za napadení bezdomovců soud potvrdil sedm let