Ke krvavému skutku, jehož spáchání obžalovaný nepopírá, došlo loni 25. dubna večer v domě v Sokolovské ulici v Libni. Obžalovaný, jenž v České republice pobývá již od roku 2008 a naposledy žil v Pardubicích, tehdy do Prahy přijel se svým známým – právě s mužem, jenž osudný večer nepřežil.

On sám o něm hovoří jako o velmi blízkém člověku, jemuž svěřoval peníze, jelikož mu důvěřoval jako „staršímu bratrovi" a poslouchal ho na slovo. To však odmítají sestry zavražděného (z nichž jedna dorazila do jednací síně s fotografií zesnulého muže); jméno obžalovaného prý bratr nikdy nezmiňoval.

Otazníkem tedy zůstává, jaké vlastně byly vazby obou mužů doopravdy. Nejasně může působit i motiv vraždy.

Nové vysvětlení

Podle toho, co Nguyen vypověděl, se zavražděný muž ani další krajané, s nimiž se na místě činu potkal, onoho večera moc vlídně nechovali. V bytě v Sokolovské ulici, kam dvojice Vietnamů z Pardubic dorazila, ho prý uráželi a vyhrožovali. To vše se mělo dít při kouření pervitinu.

Nechtěl prý odmítat, když dostal nabídku zapojit se také – a tak si podle vlastního vyjádření dal „ze slušnosti". Droga, na jejíž užívání nebyl zvyklý, prý ale změnila jeho chování. „Bylo mi špatně a přestal jsem se ovládat," prohlásil v jednací síni.

Při předchozích výsleších nicméně o pervitinu nehovořil a ani toxikologický rozbor jeho krve nic takového nenaznačoval – a na policii dokonce výslovně uvedl, že před svým činem nekonzumoval alkohol ani jiné návykové látky. U hlavního líčení však trval na svém: k vraždě došlo pod vlivem drogy, k jejíž konzumaci ho přiměla navštívená společnost.

On prý, když zjistil, jak na něj pervitin účinkuje, chtěl z bytu odejít – ostatní ho ale odmítali pustit. „Nechtěli mi dát peníze na cestu domů," prohlásil Nguyen. Právě v souvislosti s jeho snahou zmizet pryč prý měly zaznít urážky i hrozby vůči rodině ve Vietnamu; u soudu padly i narážky na údajné vazby zavražděného muže na lidi z podsvětí, které vyřčeným hrozbám přidávaly na váze.

Smrtící bodnutí

Strhla se hádka, která vygradovala v krvavé napadení, když Nguyen sáhl – ze strachu, jak tvrdí – po kuchyňském noži. Na údajně blízkého člověka se obžalovaný vrhl s kudlou s 20centimetrovou čepelí a dvakrát ho bodl do zad. Zasažení plic včetně poranění průdušky a plicní tepny přineslo fatální následek.

Pobodaný stačil ještě vyběhnout na chodbu domu – tam však následkům zranění podlehl. „Bodl jsem lehce," tvrdil Nguyen zcela v rozporu se znaleckým posudkem i s fatálním následkem svého činu. Nejprve prý chtěl volat sanitku – když ale zjistil, že známý zemřel, píchl i sám sebe. Tohle zranění ale nebylo nijak vážné.

Termíny hlavního líčení předseda senátu Stanislav Králík původně rozplánoval do pátku. Již nyní je však jisté, že verdikt padne později. Jednání je nutno odročit kvůli omluvám znalců i svědků.