Pachatel si ji podle slov Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie odnesl 22. září, kdy se oknem vloupal do přízemního bytu v Praze 6. „Odcizené předměty tvoří ojedinělou soukromou sbírku, která je mezi sběrateli velmi cenná," konstatoval Hulan s dodatkem, že v tomto případě nelze hovořit jen o penězích. Znalec sice zlodějovu kořist finančně ocenil na více než pět milionů korun – avšak s tím, že sběratelská hodnota je vyčíslitelná jen stěží.

Ojedinělý soubor vyznamenání a řádů

Policejní detektivové doufají, že při pátrání po zloději by mohly pomoci postřehy všímavých občanů a především doufají, že nějaké vodítko vy mohli poskytnout odborníci z řad sběratelů či specializovaných starožitníků. Právě na ně by se zloděj či jeho komplic mohli obrátit ve snaze ukradené historické klenoty přeměnit na peníze pokud tedy krádež nebyla provedena přímo na objednávku. Jde přitom o natolik ojedinělý soubor, že pokud se některé jeho části objeví na trhu, mezi skutečnými znalci by se to mohlo rychle rozkřiknout.

Vyšetřovatelé proto žádají o pomoc veřejnost. „Jakékoliv informace k odcizeným předmětům nebo osobě pachatele mohou pozorní občané předat kriminalistům prostřednictvím linky tísňového volání 158," konstatoval Hulan. Podle jeho slov je také důležité vědět, že za informace vedoucí k nalezení ukradených věcí nabídl okradený sběratel finanční odměnu.