Přímo na Václavském náměstí byl dopaden muž s platným zákazem řízení, který šoféroval výletní autobus plný turistů. „Rozhodl jsem se to risknout, protože jsem si chtěl přivydělat nějakou korunu," vysvětloval své počínání. Jak s tímhle argumentem pochodí u soudu, je otázka. Za maření výkonu úředního rozhodnutí může dostat až tři roky vězení.

Celkem pražští dopraváci odhalili 25 prohřešků. Většinou se jednalo o nevyhovující technický stav, tři kamiony byly přetížené a jeden řidič nedohlédl na správné rozložení nákladu. V případě autobusáků se nejzávažnější pochybená týkala nedodržení předepsaných dob řízení a odpočinku.

Kontroly ve Středočeském kraji

Ve středních Čechách policisté zkontrolovali 1208 vozidel - a u čtvrtiny shledali problémy. Celkem odhalili 373 prohřešků, z nichž 327 vyřešili na místě blokovou pokutou a 46 přestupků předali do správního řízení. Kontrolovaných náklaďáků a kamionů bylo podle slov policistky Markéty Johnové 635 - a porušení zákona se dopustilo 127 řidičů.

„Pěti z nich byla dokonce zakázána další jízda," poznamenala v pondělí Johnová. Ve 103 případech byl podle jejích slov problémem technický stav, 18 šoférů pochybilo při použití tachografu. „Dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávku nedodrželo 32 řidičů a čtyři řidiči se dopustili neoprávněné manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami," připomněla Johnová.

Mezi profesionály se našli i tři provinilci řídící pod vlivem alkoholu a čtyři, kteří překročili dovolenou rychlost. „Udělení pokuty se nevyhnuli ani řidiči autobusů," konstatovala Johnová, podle níž se většina provinění týkala nedodržení přestávek na odpočinek. Jednomu řidiči autobusu dokonce policisté zakázali další jízdu!

Jednotně v celé EvropěTISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky. Jejím hlavním posláním je pomáhat při předávání zkušeností a informací a organizovat dopravně bezpečnostní akce napříč Evropou. Ty se ve všech členských zemích konají současně a vždy jsou zaměřeny na konkrétní problematiku. Aktuálně to byla nákladní a autobusová doprava, jindy například rychlost či alkohol a drogy za volantem.