Po vyhodnocení všech analýz a znaleckých zkoumání se jako nesmyslné ukázaly jak zaručené zprávy, že se dívka sama předávkovala drogou, nedopatřením či omylem, tak i zvěsti, že se jí kdosi snažil přimíchat nějakou látku do pití. Velmi detailní analýzy a následná zkoumání z oborů toxikologie, farmakologie soudní lékařství totiž v jejím těle žádné omamné nebo psychotropní látky neodhalily. Ani stopy po údajné extázi v tabletách s vyobrazením delfína (o nichž bezprostředně po tragédii v Radiopaláci debatovala bez nadsázky celá Praha) ani po čemkoli jiném, co by mohlo mít úmrtí na svědomí. Navzdory tomu, že svědci o konzumaci extáze hovořili.

Zločin se nestal

Kriminalisté, kteří se nyní dočkali posledního z vyžádaných znaleckých posudků, případ odkládají s tím, že tragédie byla důsledkem nepříznivé shody různých okolností. Dívka byla pod silným stresem způsobeným přípravou na maturitní večírek, navíc měla oslabený a vyčerpaný organismus, vyplývá ze závěrů expertů. Lze tak říci se stoprocentní jistotou: žádný trestný čin se nestal. Již před časem policie informovala o výsledcích pitvy: dívka zemřela na otok mozku, přičemž podíl na tom neměla ani nemoc nebo skrytá porucha.

Patnáct obviněných

Po drogové stopě se po tragédii na plese pustili i policejní detektivové. Potvrdilo se totiž, že nelegální návykové látky se ve studentském prostředí skutečně konzumovaly i nabízely – a v policejní síti uvízli dealeři z řad vrstevníků i o generaci starší dodavatel; 51letý muž. Kriminalisté stíhají celkem 15 osob, z nichž 10 pobylo nějaký čas ve vazbě. Nyní už ale všichni obvinění čekají na jednání soudu na svobodě. Nebudou ale stíháni v rámci jednoho procesu. Nejdále pokročilo řešení případu u skupinky, v jejímž případě již policisté poslali na státní zastupitelství návrh na podání obžaloby.