Senát Moniky Křikavové ovšem nenašel důkazy, že by se nějaký zločin chystal. Tím méně obří loupež, při níž údajní pachatelé měli očekávat, že získají jako kořist osm milionů eur – v českých korunách tedy bezmála čtvrt miliardy! Zprošťující verdikt není pravomocný; okamžité odvolání státního zástupce kauzu ještě posílá k Vrchnímu soudu v Praze.

Policie zasahovala v sídle FAČR.
Údajné čachry s dotacemi na sport řeší elitní kriminalisté

Detektiv možná ani nebyl v Praze

V souvislosti s přípravou loupežného přepadení byli souzeni muži původem z Kosova, Srbska a Makedonie, jimž mel údajně pomáhat také pražský kriminalista. Jeho úkolem podle verze elitních detektivů bylo sledovat policejní vysílačky – a po telefonu případně varovat údernou skupinu na místě činu, kdyby se schylovalo k nějakému nebezpečí.

Z jednání soudu však vyplynulo, že v dané době tento detektiv možná ani nebyl v Praze – a nejsou důkazy ani pro to, že by se skupina cizinců chystala k přepadení. Někdejší politik navíc vypověděl, že v trezoru rozhodně neměl balík peněz. Schovával tam pouze legálně držené zbraně, aby před nimi chránil své děti.

Protikorupční policie zasahovala ve státních České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), které pomáhají českým firmám s exportem.
K soudu míří kauza bývalých manažerů pojišťovny EGAP

Útočníci se prý chystali otrávit psa 

Trumfy obžaloby se měli stát utajený svědek z Německa, od něhož se jeden z Kosovanů měl dovědět o údajných Blažkových milionech, a policejní agenti, jimž se prý podařilo do skupiny infiltrovat – a také její chystanou akci zmařit. Soud ale nenašel spolehlivé doklady o tom, že by kdokoli k akci podnikl konkrétní přípravy.

Kriminalisté přitom plány údajných lupičů popisovali velmi detailně. Útočníci se prý chystali otrávit psa, v kuklách a s pistolemi v rukou vniknout do vily – a tam si vynutit otevření trezoru: když ne po dobrém, tedy po zlém – nebo po ještě horším. Pomocí ubližování rodinným příslušníkům! Na dobu po činu pak skupina měla podle policie připravený byt, kde se pachatelé měli ukrýt a rozdělit si kořist – a detailně byl údajně naplánován také způsob, jakým jeden z kompliců zlikviduje auto určené k úniku z místa činu.

Daniel Herman.
Výpověď ministra Hermana z ÚSTR je neplatná, potvrdil soud