Salačová byla před sedmi lety správkyní majetku seniora. Poté, co zjistila, že je nesvéprávný, převedla podle obžaloby jeho majetek na Kunstovou, od které si podle obžaloby nechala předpovídat budoucnost. Mimo jiné šlo o mužovu rodinnou vilu, družstevní byt nebo rodinnou hrobku.

Muži podepisovali falešnou závěť 

„Vina obžalovaných byla bezpochyby prokázána," řekl předseda trestního senátu Tomáš Kubovec. K usvědčení Salačové a Kunstové přispěly odposlechy i to, že se jejich další spolupachatelé Martin Goga a Marek Pavko přiznali.

Muži podepisovali jako svědci falešnou závěť, s jejíž pomocí chtěly ženy získat seniorův zbylý majetek. Soud je dnes potrestal dvouletou podmínkou. Stejný trest dostal také advokát Jan Slunéčko, který falešné závěti ověřoval. Všichni tři i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání, v jejich případě je rozsudek pravomocný.

Soud uložil oběma ženám stejné tresty jako v předchozím rozsudku

Podle Salačové byly některé důkazy i odposlechy získány nezákonně, a soud by k nim neměl přihlížet. Kubovec však poukázal na to, že se jejich zákonností zabýval odvolací soud, který pochybení neshledal. Kunstová tvrdí, že nevěděla o tom, že šlo o podvod. "Nevěděla jsem, že někomu ubližuju," řekla dnes soudu.

Soud oběma ženám uložil stejné tresty jako v předchozím rozsudku. Salačová žádala nižší trest kvůli své nezletilé dceři. Podle státní zástupkyně Radky Miclíkové ale nelze vyslat světu signál, že ženy páchající trestnou činnost mohou očekávat nižší tresty, mají-li doma malé děti. Kunstová zase poukazovala na charitativní činnost, které se prý se svou matkou dlouhodobě věnuje. Ani to však soud neobměkčilo.

Závěť napadli další lidé 

Salačová na začátku roku 2010 zjistila, že tehdy šestaosmdesátiletý muž, který trpěl Alzheimerovou chorobou, vlastní hodnotný majetek. Podle obžaloby ho navštívila v sanatoriu, kde pobýval, a nechala podepsat prázdné papíry. Pomocí těch pak zfalšovala kupní smlouvy, kterými převedla část mužova majetku na Kunstovou.

Poté, co v květnu 2010 muž zemřel, Salačová podle obžaloby zfalšovala závěť, aby na Kunstovou převedla i zbytek jeho majetku. Závěť ale napadli další lidé, kteří od poškozeného věděli, že by po něm měli dědit. Celková hodnota majetku, který Salačová převedla nebo se chystala převést, dosáhla skoro 30 milionů korun.

Ženy obvinění odmítají 

Obžaloba také tvrdí, že Salačová s Kunstovou vydíraly družku zemřelého, na kterou přepsal jeden ze svých bytů. Ženu prý pod pohrůžkou násilí donutili podepsat s Kunstovou darovací smlouvu.

To ale obě ženy odmítají. Podle nich naopak družka seniora využívala - ještě za jeho života totiž vybrala miliony korun z jeho soukromých účtů. Kvůli tomu ji vyšetřovala i policie, případ však nakonec odložila.

Čtěte také: Kliniku mají aktivisté vyklidit, řekl soud. Zatím nepravomocně