Zvláště svému sokovi Štefan N. způsobil nožem vážné zranění, které mohlo mít fatální následky. Jen díky péči lékařů se tak nestalo – a právě to bylo důvodem, proč odvolací senát Vrchního soudu v Praze z původního 15letého trestu, vyměřeného v lednu pražským městským soudem, ubral tři roky a obžalovaného poslal do vězení na 12 roků.

S tím, jak městský soud objasnil skutkový děj, se nicméně předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ztotožnil. Obžalovaný se posilněný alkoholem vydal na místo, kde jeho bývalá manželka, žena o generaci mladší než on, pracovala v kukani dozorčího. Muž, který tvrdí, že měl v úmyslu pouze si s ní vyříkat, proč mu nebere telefon, a chtěl jí udělat v práci ostudu, nejprve zaútočil na ni.

Zabouchal na dveře a když se žena, s níž měl po rozvodu dlouhodobé spory, vyklonila z okénka, popadl ji za krk snažil se ji vytáhnout ven. S jednoznačnými výkřiky: „Zabiju tě!" Napadené se podařilo agresorovi vysmeknout a utekla do zadní části místnosti, kde byl další ze zaměstnanců - její nový partner. Záhy už ale sokové v lásce stáli proti sobě tváří v tvář.

Útočící řidič totiž vykopl skleněnou výplň dveří a vyzbrojen dvěma kuchyňskými noži, jež přinesl s sebou, vlezl dovnitř. Muže, který se mu postavil, pobodal do břicha. Zranil ho velmi vážně; čepel zasáhla i játra. Naštěstí se zuřivce podařilo rychle zpacifikovat. Napadená žena, která vyvázla s pohmožděním hlavy a krční páteře, mezitím přivolala pomoc.

Mírnější trest díky přežití

Policisty a strážníky vystřídali na místě záchranáři - a díky rychlé a vysoce specializované lékařské péči včetně zákroku na operačním sále zraněný muž přežil. Právě tento fakt nyní Štefanu N. pomohl ke zmírnění trestu.

Rozhodnutím odvolacího senátu je již verdikt pravomocný - ještě ale nemusí být konečný. Díky podanému mimořádnému opravnému prostředku v podobě dovolání zřejmě ještě bude právní souvislosti případu posuzovat Nejvyšší soud ČR.

Obhajoba se totiž před Lněničkovým senátem neúspěšně domáhala změny právní kvalifikace - aby jednání obžalovaného nebylo posuzováno jako pokus o dvě vraždy, ale jako mírněji posuzované trestné činy s podstatně mírnější sazbou: výtržnictví, nebezpečné vyhrožování a ublížení na zdraví. Odvolací senát to ale odmítl s jasným argumentem: šlo o vražedné jednání. O skutek plánovaný, když se obžalovaný ozbrojil noži a šel na místo činu s jednoznačným úmyslem: že kudly použije.