Policisté cizince zadrželi 28. března v souvislosti s potyčkami mezi odpůrci a převážně čínskými sympatizanty prezidenta Si Ťin-pchinga. Incident se odehrál na Evropské třídě, kudy projížděla prezidentská kolona. Podle justiční databáze Infosoud vydal soud trestní příkaz 1. dubna.

Policie případ řešila ve zkráceném přípravném řízení, čin kvalifikovala jako krádež „spáchanou na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě". Pachatelům obdobných skutků hrozí podle trestního zákoníku až dvouleté vězení. Jméno ani státní příslušnost cizince policisté nespecifikovali, uvedli pouze, že se narodil v roce 1975.

Vyhoštění z území ČR lze uložit pachateli, který není občanem ČR, pokud to „vyžaduje bezpečnost lidí nebo majetku anebo jiný obecný zájem". Trest se ukládá na dobu od jednoho roku do deseti let, případně na neurčito.

Většina incidentů byly přestupky

Kvůli třídenní návštěvě čínského prezidenta byla v ulicích hlavního města denně nasazena zhruba tisícovka policistů. Na policejních služebnách skončilo celkem 23 demonstrantů, a to jak z řad odpůrců, tak i příznivců státníka. Většinu incidentů policisté vyhodnotili jako přestupky.

Bezpečnostní opatření vyšla zhruba na 16 milionů korun, což je podle vedení policie srovnatelné s náklady na zabezpečení návštěv jiných významných zahraničních politiků.

Policisté čelili kritice mimo jiné za odstraňování tibetských vlajek, které visely z oken některých budov. Odmítli ji ale s tím, že vlajky sundali jen ve dvou případech a ani jednou neporušili domovní svobodu.

Čtěte také: Náklady na bezpečnost čínského prezidenta byly 16 milionů korun