Vedoucí jeho kanceláře Irena Seifertová připomněla, že odhaleno bylo celkem pět pijanů mladších 18 let – což se opravdu příliš neliší od loňského čísla. Tehdy jich bylo šest. Varující ale je, že mladiství rozhodně nezůstali jen u přípitku. „Nadýchali od jednoho a půl do dvou a půl promile," poznamenala Seifertová.

Smutným rekordmanem – právě on nadýchal téměř 2,5 promile – se stal agresivní mladík nalezený nedaleko základní školy na Chodově. Vzhledem ke svému stavu putoval do nemocnice.

Tři mladíky, kteří měli upito na první pohled i na první poslech, odhalila naráz hlídka strážníků z Prahy 6. Našla je na dětském hřišti v blízkosti křižovatky ulic Šultysova a 8. listopadu. Také těchto hochů, kteří špatně artikulovali, nebyli schopni chůze a nadýchali od 1,48 do 1,68 promile, se ujali přivolaní záchranáři.

Péče lékařů i sociálka

„Poslední případ zaznamenali strážníci z Prahy 14 na Černém mostě v Bryksově ulici," podotkla Seifertová. Na místo hlídka vyrazila na základě upozornění, že se opilý mladík pohybuje v okolí stánku se zmrzlinou. Dotyčného, jemuž pak byla naměřena skoro dvě promile, strážníci skutečně našli – jen se museli poněkud více rozhlížet. Snažil se totiž ukrýt v křoví.

O okolnostech, za kterých jejich potomci putovali do péče lékařů, informovali strážníci rodiče. Hlášky také dostali úředníci z oddělení sociálně právní ochrany dětí, kteří věc budou dále řešit. Kontrolami na počátku prázdnin ale dohled nekončí, upozornil ředitel Šuster. „Důsledné kontroly zaměřené na prodej a podávání alkoholu osobám mladším 18 let budou v rámci běžné hlídkové činnosti pokračovat po celé prázdniny," konstatoval.

Čtěte také: Kde přišli k alkoholu, oslavující deváťáci neprozradili