Návrhy česko-romské vlajky vystavil v Praze slovenský umělec Tomáš Rafa, který s pokutou nesouhlasil. Výstavu jako přestupek pozměňování vlajky řešila i Praha 1, podle ní jde ale o umění, a pokutu proto podle mluvčí městské části Veroniky Blažkové neudělila.

Výstava Výběrové řízení na česko-romskou vlajku, která se konala v létě roku 2013 na vltavském nábřeží dr. Edvarda Beneše v pražské venkovní galerii Artwall, představovala návrhy na česko-romskou vlajku. Projekt podle autorů ukazoval, že Romové jsou Češi a jsou v Čechách doma.

Trestní oznámení na organizátory výstavy podali zástupci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Autoři podle nich porušili zákon o užívání státních symbolů České republiky. Podle znaleckého posudku zadaného policií nešlo o trestný čin, ale o přestupek.

Kvůli umístění galerie Artwall na jejím území se přestupkem zabývala Praha 7. Tamní odbor správních agend Rafu shledal vinným, zákon prý porušil zobrazením tří vlajek. Vyměřil mu pokutu u spodní hranice sazby, podle informací novinářů dva tisíce korun.

Zákon porušují i sportovní fanoušci

Umělec prý zákon porušil, protože na státní vlajce nesmí být žádné nápisy nebo znaky. Stejný zákon podle kritiků rozhodnutí úřadu často porušují třeba fanoušci, kteří na státní vlajku při sportovních utkáních napíší například jméno svého města.

Rafa vloni v lednu uvedl, že na výstavě nebyly státní symboly nijak poškozeny ani zneváženy. „Dlouhodobě sleduji rostoucí nenávist vůči národnostním menšinám a upozorňuji na ni ve své umělecké tvorbě. Je smutné, že místo řešení tohoto stavu se státní orgány zaměřily na postih mé činnosti," poznamenal.

Vlajky byly vystavené také v galerii Art Space v Lázeňské ulici na Malé Straně, galerii zřizuje Anglo-American University. Tři ze sedmi exponátů přímo v galerii 27. února zabavila policie. Po podnětu občanů se pozměňováním státní vlajky zabývala také městská část Praha 1, pokutu ale na rozdíl od Prahy 7 neudělila.